Kotleciki z kurczaka po japońsku

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Niewiele trzeba się napracować by przygotować taki obiad. Mięso jest smaczne, aromatyczne i soczyste.
 
 
Składniki:
 
* 40 – 50 dkg mięsa z kurczaka
* mąka ziemniaczana
* olej do smażenia
 
Marynata:
 
* 4 łyżki sosu sojowego
* 1/5 szklanki białego wytrawnego wina
* 1/2 łyżeczki imbiru
 
Dodatki:
 
* papryka
* cebula
* brokuł
* sól
Mięso pokroiłam w kawałki ok. 4 cm. Miałam mięso  piersi kurczaka.
Składniki na marynatę wymieszałam.
Przełożyłam mięso do marynaty, obtoczyłam dokładnie i zostawiłam na ok. 1 godzinkę by przeszło smakami.
Po tym czasie wyjęłam mięso z marynaty i obtaczałam w mące ziemniaczanej. Smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wyłożyłam na papierowy ręcznik.
Brokuła zblanszowałam, odcedziłam z nadmiaru wody i podsmażyłam na patelni razem z papryką i cebulą. Posoliłam.  Podawałam to jako dodatek do mięsa.
Notatki:
* zwiększyć ilość marynaty, jeśli jest taka potrzeba
* do warzyw można użyć przypraw np. 5 smaków
* moim ulubionym mięsem do tego typu dań jest mięso z udka kurczaka
Smacznego!
Lidka

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Pyszne mięsko,takich jeszcze nie robiłam 😉

Margaretta
4 lat temu

Trzeba spróbować tej japońskiej wersji kurczaka😃😃

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x