Cześć!
Niewiele trzeba się napracować by przygotować taki obiad. Mięso jest smaczne, aromatyczne i soczyste.
Składniki:
* 40 – 50 dkg mięsa z kurczaka
* mąka ziemniaczana
* olej do smażenia
Marynata:
* 4 łyżki sosu sojowego
* 1/5 szklanki białego wytrawnego wina
* 1/2 łyżeczki imbiru
Dodatki:
* papryka
* cebula
* brokuł
* sól
Mięso pokroiłam w kawałki ok. 4 cm. Miałam mięso piersi kurczaka.
Składniki na marynatę wymieszałam.
Przełożyłam mięso do marynaty, obtoczyłam dokładnie i zostawiłam na ok. 1 godzinkę by przeszło smakami.
Po tym czasie wyjęłam mięso z marynaty i obtaczałam w mące ziemniaczanej. Smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wyłożyłam na papierowy ręcznik.
Brokuła zblanszowałam, odcedziłam z nadmiaru wody i podsmażyłam na patelni razem z papryką i cebulą. Posoliłam. Podawałam to jako dodatek do mięsa.
Notatki:
* zwiększyć ilość marynaty, jeśli jest taka potrzeba
* do warzyw można użyć przypraw np. 5 smaków
* moim ulubionym mięsem do tego typu dań jest mięso z udka kurczaka
Smacznego!
Lidka
Pyszne mięsko,takich jeszcze nie robiłam 😉
Trzeba spróbować tej japońskiej wersji kurczaka😃😃