Cześć!
Taką wersję gołąbków uwielbiam!
Bardzo fajnie przyrządza się taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki.
Smakowo to bomba!
Mniej pracy a jakie to dobre!
Składniki:
* 1 kapusta ok. 1,2 kg
* 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
* 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego
* sól, pieprz
Na sos:
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 300 ml przecieru pomidorowego
* sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy
Kapustę w całości obgotowałam przez ok. 25 minut. Odcedziłam wodę i odstawiłam do ostudzenia.
Ryż ugotowałam, ale nie do miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę.
Ostudziłam.
Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem w plastry na 5 mm grubości.
W naczyniu żaroodpornym na spód wyłożyłam kapustę zakrywając nią całe dno naczynia.
Na to wyłożyłam połowę mięsa z ryżem i przykryłam następną partią kapusty. Na to wyłożyłam znów mięso z ryżem i przykryłam kapustą.
Całość polałam sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy zrobiłam w bardzo prosty sposób. Przecier pomidorowy zagotowałam z koncentratem pomidorowym, dodałam odrobinę soli i cukru, Oprószyłam pieprzem.
Zapiekałam pod przykryciem ok. 1,30. Zanim wyłożyłam na talerze zdjęłam pokrywę i dałam odsapnąć zapiekance przez ok. 20 minut.
Notatki:
* miałam naczynie 5 l pojemności, zawartość sięgała połowy naczynia
* można zrobić więcej sosu pomidorowego i polać nim zapiekankę już na talerzach
* kapustę można pokroić w drobne kawałki to ładniej będzie się kroić po zapieczeniu
* miałam białą kapustę, smaczna też będzie i z włoskiej
Smacznego!
Lidka
Genialne 🙂 znalazłam nazwę twojego bloga i nie mogłam wymyśli, o czym będzie. A tu o gotowaniu 🙂
Dzięki! <3 Nie przemawiała do mnie inna nazwa bloga, nie jest łatwo przebić się akurat z taką, ale ta Pieprzyć z Fantazją to jestem właśnie ja i moje gotowanie 😀 Kocham to co robię i tę nazwę również 😀 <3
fajna propozycja "gołabków" jak czasem robie gołabki bez zawijania na pateli z posztakowaną kapustą wszystko razem mieszam i formuję kotlety 😉