Sałatka gyros jest pyszną warstwową sałatką serwowaną na różnego rodzaju okazje. W sezonie na spotkania rodzinne czy towarzyskie sprawdzi się znakomicie. Zachęcam do zrobienia takiej również na weekendowy wolny wieczór.
Jest wiele wersji gyrosa, ale tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie by komponować taką sałatkę wedle własnego smaku.
Składniki:
* 1 mała kapusta pekińska
* 30 dkg mięsa z piersi kurczaka
* 10 dkg żółtego sera
* 1 mała puszka kukurydzy
* 1 papryka albo dwie połówki czerwonej i żółtej
* 1 pomidor
* 1 mała czerwona cebula
* sos czosnkowy przepis na sos czosnkowy
* majonez
* ketchup
* przyprawa gyros
* olej
Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w kostkę. Osuszyłam i dolałam 3 łyżki oleju oraz sporą łyżkę przyprawy gyros. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie usmażyłam na suchej patelni.
Kapustę pekińską posiekałam i wyłożyłam na dno naczynia. Na to wyłożyłam mięso z kurczaka wraz z sosem ze smażenia. Polałam majonezem i ketchupem.
Na mięso z kurczaka wyłożyłam kukurydzę odsączoną z zalewy, pokrojone w kostkę papryki oraz pomidora. Polałam sosem czosnkowym. Wierzch oprószyłam cebulą pokrojoną w piórka. Całość przykryłam serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
Notatki:
* jeśli nie ma czubricy do sosu czosnkowego można dodać w zamian natkę pietruszki
* ilości składników podane w sałatce nie są sztywno podane, od naszego upodobania zależy ile dodamy poszczególnych dodatków
* przyprawy gyros dodać wedle własnego smaku
* kapusty pekińskiej wsypać na dno na ok. 4 cm wysokości
* ketchup polewałam prosto z butelki a majonez nałożyłam do szprycy i szprycą wyciskałam na mięso. Wyszło ok. 4 łyżek ketchupu i tyle samo majonezu
Smacznego!
Lidka
Nasza ulubiona 🙂
i ja też bardzo lubię tą sałatkę