Gniazdka (pączki hiszpańskie)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tłusty Czwartek przed nami, to postanowiłam zrobić gniazdka (pączki hiszpańskie).
Tu mogę zagwarantować, że każdy da radę je zrobić. Nie ma nic trudnego w ich wykonaniu.
Moja rada tylko, że należy zaopatrzyć się w porządną a to naprawdę porządną szprycę albo rękaw cukierniczy.
Z tych składników wyszło mi 30 mniejszych gniazdek.

Składniki:
* 20 dkg mąki pszennej
* 10 dkg masła
* 4 jaja
* szczypta soli
* olej albo smalec do smażenia
* szklanka wody

Zagotowałam wodę z masłem i solą. Do gotującej się wsypałam przesianą mąkę i dość energicznie wymieszałam.
Mieszałam dotąd aż rozbiłam wszystkie grudki, ciasto miało jednolitą konsystencję i odstawało od naczynia.
Odstawiłam do ostygnięcia.

Wbijałam kolejno po jednym jajku i miksowałam.

Wcześniej naszykowałam sobie papier do pieczenia, pocięłam go na kwadraty ok. 8 cm.

Nadziewałam szprycę i wyciskałam na papier kółka średnicy ok 5-7 centymetrów. Na jeden papierek wyciskałam 3 kręgi. Gniazdka po usmażeniu są wtedy wyższe.

Roztopiłam smalec z odrobiną oleju. Można smażyć też na samym oleju.

Na rozgrzany tłuszcz papierem do góry wykładałam ciasto. Po kilku chwilach papier odchodził bez żadnego problemu.

Smażyłam do momentu aż gniazdka miały mocno złoty kolor.

Usmażone wyjęłam łyżką cedzakową na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

Zrobiłam lukier przepis i polałam nim gniazdka.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Piękne jak malowane 🙂

Małgorzata
4 lat temu

Najbardziej z tych karnawałowych przysmaków to lubię faworki, ale takim pączkiem też bym nie pogardziła. Robiłam je w ubiegłym roku, teraz muszę odpuścić 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x