W karnawale popularne są słodkości typu: pączki, chrusty, oponki oraz donuty, które według wielu źródeł pochodzą z Ameryki.
Donuty są bardzo podobne wyglądem do naszych oponek, smakiem przypominają pączki. Ciasto zawsze się udaje i możemy być pewni, że w środku będą idealnie, pięknie wysmażone.
Przyozdobić je można lukrem, polewą czekoladową, bardzo smakowicie będą się prezentować, gdy posypie się je posypką, posiekanymi orzechami. Wszystko zależy od tego, co mamy w zapasie w szafkach kuchennych. Nic tylko robić! Proste i mega smaczne donuty!
Składniki:
4 żółtka
2,5 dkg drożdży
25 dkg mąki
5 dkg masła
szczypta soli
5 dkg cukru
120 ml mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka rumu lub spirytusu
olej do smażenia
Wykonanie:
- do miski przesiej mąkę
- zrób zaczyn z pokruszonych drożdży, 2 łyżek mąki ( z tej odmierzonej), cukru i ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia
- gdy zaczyn już wyrośnie wlej go do mąki, dodaj roztrzepane żółtka, roztopione i ostudzone masło, szczyptę soli, spirytus i cukier wanilinowy, wyrób ciasto. Można wyrobić je ręcznie, jak i przy użyciu miksera
- wyrobione na gładką masę ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto jest kleiste i rzadkie)
- gdy ciasto już podwoi swoją objętość przełóż je na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 8-10 mm, w miarę potrzeby podsypuj mąką (ciasto po wyrośnięciu jest puchate)
- wykrawaj kółka a w kółkach np. kieliszkiem mniejsze oczka (moje miały 6 cm średnicy, a te w środku 2 cm)
- odstaw do wyrośnięcia
- smaż w głębokim oleju z jednej i drugiej strony na ciemno – złoty kolor
- odsącz z tłuszczu na kratce lub na papierowym ręczniku, polej polewą, lukrem lub oprósz cukrem pudrem
Smacznego!
Lidka
Fantastyczne, karnawałowe słodkości. Szkoda tylko, że one tak wchodzą w bioderka 😀 Jednak i tak skusiłabym się na jednego, no może dwa 🙂
a może trzy? 😀 chętnie Cię ugoszczę całą stertką donutków <3