Pomysł na bardzo szybki obiad po pracy. Makaron z tuńczykiem w pomidorach to bardzo smaczne wydanie tuńczyka z puszki. Tak, tak zrobiłam ten makaron z tuńczykiem z puszki 🙂 Przygotowuje się go naprawdę ekspresowo. Dodatek ziół prowansalskich czy natki pietruszki świetnie podkręca smak tak zwykłego jedzenia.
Dla lubujących się w wszelkiego rodzaju wydaniach ryb polecam zrobić takie jedzonko, jest bardzo smaczne!
Składniki:
* 20 – 30 dkg makaronu
* 1 puszka tuńczyka w oleju
* 1 mała cebulka
* 2-3 ząbki czosnku
* zioła prowansalskie
* 1 puszka krojonych pomidorów
* sól, pieprz
* dowolny żółty ser do oprószenia
* natka pietruszki
Nastawiłam wodę na makaron. W tym czasie odsączyłam olej z tuńczyka na patelnię. Dodałam drobno posiekaną cebulkę i poddusiłam, następnie tuńczyka z puszki. Przecisnęłam przez praskę czosnek i wszystko kilka minut razem się smażyło. Wspomnę, że w tym czasie gotował się już makaron.
Na koniec do sosu dodałam puszkę pomidorów. Gdy zaczęło się już gotować dosypałam zioła prowansalskie. Soliłam na końcu, gdyż tuńczyk z puszki już ma trochę soli. Oprószyłam pieprzem i na chwilkę odstawiłam. Odcedziłam makaron i nie przelewając go wodą połączyłam z tuńczykiem. Przemieszałam i wyłożyłam na talerze.
Posypałam startym żółtym serem i natką pietruszki.
Smacznego!
Lidka