Kapuśniak z białej słodkiej kapusty

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to moje ulubione wydanie kapuśniaku. Ten ugotowałam na kawałkach kurczaka, bo zwyczajnie od kilku dni marzyłam o takim słodkim wydaniu tej zupy. Można ugotować na dowolnym rodzaju mięsa, jak kto lubi i co sugeruje zawartość lodówki. Bywało tak, że kapuśniak gotowałam na samym maśle, często zresztą gotuję zupy na maśle. Nie zawsze muszę mieć mięso w zupie a nawet może nie być wcale.
Tu mi się chciało mięsa, kapusty i ziemniaków to ugotowałam mój kapuśniaczek.
Wyszedł mi gęsty z samej zawartości garnka, wystarczyło zupy na 10 porcji.

Składniki:
* 2 nogi z kurczaka albo 2 korpusy ze skrzydełkami
* ok. 60 dkg białej kapusty
* 4 średniej wielkości ziemniaki
* 2 średniej wielkości marchewki
* 1 pietruszka
* 1 średniej wielkości cebula
* 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej
* 3 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* majeranek
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki smalcu ze słoninki
* 1 łyżka mąki
* natka pietruszki

 

Ugotowałam bulion na kawałkach kurczaka. Mięso i kości wyjęłam i ostudziłam.
Kapustę pokroiłam w kawałki ok. 1×2 cm i sparzyłam (zblanszowałam) we wrzątku. Łyżką cedzakową wyciągnęłam ją z wody, odsączyłam i przełożyłam do bulionu. Dołożyłam liść i ziele, posoliłam i nastawiłam na gotowanie.
Po ok.15 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Kiełbasę pokroiłam w póplasterki, cebulę w piórka i podsmażyłam na patelni, gdzie wcześniej rozgrzałam 2 łyżki smalcu. Dołożyłam podsmażoną kiełbasę i zarumienioną cebulę do gotującej się zupy. Dodałam koncentrat pomidorowy.
Kiedy warzywa były miękkie wyłączyłam ogień pod garnkiem. Oprószyłam kapuśniak solidnie majerankiem roztartym w dłoniach.
Kawałki kurczaka oskubałam z mięsa i pokroiłam je w drobną kostkę. Dodałam do zupy. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzami.
Na patelni, na której podsmażałam kiełbasę i cebulę pozostało odrobinę tłuszczu. Rozgrzałam go i dosypałam mąkę. Wymieszałam i dolałam odrobinę wywaru z zupy. Dolałam wszystko do garnka z kapuśniakiem.
Odstawiłam na ok. 20 minut by kapuśniak przeszedł smakiem.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

Notatki:
* nie trzeba zapalać kapuśniaku, jeśli nie lubimy
* kapusta pozostała mi z gołąbków i na niej zrobiłam kapuśniak
Smacznego!
Lidka

 

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
4 lat temu

alez dawno je jadłam

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x