Rolada gołąbkowa

Autor Pieprzyć z Fantazją

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków.
Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.
Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania.
Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie ma naprawdę wiele pracy.

Składniki:
* kapusta włoska ok. 1 kg
* 50 dkg mięsa mielonego
* 20 dkg ryżu
* passata pomidorowa 500 ml
* sól, pieprz, cukier

Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści.
Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam.
Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem.
Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.
Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.
Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem w 180 stopniach. Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.

Notatki:
* taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna
* farsz proszę robić wedle własnego smaku i przepisu, jeśli ten nie przypadnie do smaku. Gołąbki u mnie to zawsze tylko kapusta, mięso, ryż, sól i pieprz plus sos pomidorowy.
* farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką
* liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza

Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

4.2 11 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ALICJA
ALICJA
4 lat temu

DZIEŃ DOBRY
spróbuję ,fajny pomysł,ale z pekińską

AleTorcik
4 lat temu

Wygląda po prostu bajecznie, muszę to wypróbować!

maria
maria
4 lat temu

czy ryz ma byc ugotowany czy surowy

Kasia
4 lat temu

Gołąbki często u nas goszczą, ale w takiej formie jeszcze ich nie robiłam. Fajny pomysł. Na pewno do wypróbowania.

Maria
Maria
4 lat temu

Ja bym dodala cebulki do farszu.

Słodko Słodka
4 lat temu

Świetny pomysł 🙂

Basia
Basia
4 lat temu

Witam. Czy można taką roladę przygotować dzień wcześniej?

Ania
Ania
4 lat temu

Witam,chcę dzisiaj zrobić tą roladę ,w jakiej temperaturze ją piec w gazowym piekarniku?

Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

Wlasnie u mnie sie piecze, na dzisiejszy obiad 🙂 pachnie oblednie, dodalam cebulke i suszonego grzybka do farszu, dziekuje za pomysl 🙂

Anna
Anna
3 lat temu

Dzień dobry. Właśnie przygotowuję pani roladę i mam pytanie…w jakiej temperaturze ją piec?

Jadwiga
Jadwiga
3 lat temu

Witam. Rolada wg pani przepisu po niewielkiej modyfikacji piecze się w piekarniku. Modyfikacja polegała na dodaniu przesmazonej cebulki i do gotującego się ryżu wrzuciłem parę suszonych prawdziwków. Zobaczę co z tego wyjdzie. Po spróbowaniu podzielę się efektami. Pozdrawiam

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Tej wersji jeszcze nie próbowałam i chyba się skuszę, bo wygląda wspaniale 🙂

trackback

[…] ŹRÓDŁO PRZEPISU […]

Kuchnia na Wypasie
3 lat temu

Pomysł na roladę bardzo nam się spodobał. Zainspirowaliśmy się nim i zrobiliśmy własną wersję tej pięknej rolady. O źródle inspiracji poinformowaliśmy na blogu. Pozdrawiamy 🙂

Translate »
18
0
Would love your thoughts, please comment.x