Rolada gołąbkowa

Autor

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków.
Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.
Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania.
Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie ma naprawdę wiele pracy.

Składniki:
* kapusta włoska ok. 1 kg
* 50 dkg mięsa mielonego
* 20 dkg ryżu
* passata pomidorowa 500 ml
* sól, pieprz, cukier

Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści.
Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam.
Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem.
Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.
Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.
Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem. Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.

Notatki:
* taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna
* farsz proszę robić wedle własnego smaku i przepisu, jeśli ten nie przypadnie do smaku. Gołąbki u mnie to zawsze tylko kapusta, mięso, ryż, sól i pieprz plus sos pomidorowy.
* farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką
* liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza

Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

10
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
AniaBasiaSłodko SłodkaMariaKasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ALICJA
Gość
ALICJA

DZIEŃ DOBRY
spróbuję ,fajny pomysł,ale z pekińską

AleTorcik
Gość

Wygląda po prostu bajecznie, muszę to wypróbować!

maria
Gość
maria

czy ryz ma byc ugotowany czy surowy

Kasia
Gość

Gołąbki często u nas goszczą, ale w takiej formie jeszcze ich nie robiłam. Fajny pomysł. Na pewno do wypróbowania.

Maria
Gość
Maria

Ja bym dodala cebulki do farszu.

Słodko Słodka
Gość

Świetny pomysł 🙂

Basia
Gość
Basia

Witam. Czy można taką roladę przygotować dzień wcześniej?

Ania
Gość
Ania

Witam,chcę dzisiaj zrobić tą roladę ,w jakiej temperaturze ją piec w gazowym piekarniku?

Zobacz także