Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne wykorzystanie ziemniaków, co pozostały nam z obiadu.
W poprzednim wpisie podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, robiąc te przygotowałam w podobny sposób ciasto.
Te kotleciki można faszerować mięsem co pozostało nam z rosołu, przekręcić tylko przez maszynkę i dodać zrumienioną na oleju czy maśle cebulkę. Będą pyszne! Nic z jedzenia nie może się zmarnować a można wyczarować takie rzeczy pyszne jedzenie!
Składniki:
Na kotlety:
* 50 dkg ziemniaków już obranych
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej
* mąka do obtaczania kotletów
* sól
Na farsz:
* 30 dkg mięsa mielonego
* 1 mała cebulka lub połowę średniej
* 1 ząbek czosnku
* 3-4 łyżki startego żółtego sera
* tymianek
* natka pietruszki
* sól, pieprz
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie i ugniotłam tłuczkiem. Ostudziłam. Przepuściłam przez praskę i dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na równe kulki większe odrobinę od piłeczki ping pongowej.
Mięso mielone usmażyłam na suchej patelni razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą i posiekanym czosnkiem. Posoliłam i oprószyłam tymiankiem, ostudziłam, dodałam ser żółty i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Wymieszałam.
Kulki ziemniaczane spłaszczyłam. Wszystko to robiłam na oprószonej mąką pszenną desce.
Na jeden placuszek nałożyłam łyżką farsz i przykryłam drugim plackiem. Sklejałam brzegi i formowałam kształt kotleta mielonego.
Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.
Notatki:
* jak już uformowałam kotleta to delikatnie obtoczyłam go w mące
* kotleciki można polać sosem np. grzybowym czy pieczarkowym
* podawać ze swoją ulubioną surówką
* jeśli jest potrzeba podwoić składniki, mi z tej porcji wyszło 4 duże kotlety a wystarczy na 5
Smacznego!
Lidka
Zawsze robiłam kotlety ziemniaczane bez nadzienia. Muszę wypróbować, którąś z Twoich propozycji, bo są kuszące 🙂
dziękuję Ci pięknie za te słowa! <3