Zapiekana pierś kurczaka z warzywami to bardzo smakowity pomysł na chociażby niedzielny obiad. Mięso z piersi kurczaka bardzo łatwo jest wysuszyć, piekąc w ten sposób pozostaje ona soczysta i cudownie miękka.
Polecam taką zrobić nie tylko tym, co unikają smażonych mięs. Posmakuje wielu. Lekka mimo tłuszczu z masła i majonezu zachwyci niejedno podniebienie.
Tu podałam składniki dla dwóch osób. Proporcjonalnie proszę zwiększyć składniki, jeśli na obiedzie będzie więcej osób 🙂
Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 6 pieczarek
* 1 mała papryka
* 1 cebula
* 2 łyżeczki majonezu
* masło
* natka pietruszki
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* opcjonalnie ulubione zioła do drobiu
Filet z kurczaka umyłam i stłukłam delikatnie tłuczkiem. Oprószyłam solą i pieprzami. Odstawiłam na 30 minut by mięso wchłonęło przyprawy.
Na patelni rozpuściłam 1 łyżeczkę masła i poddusiłam pieczarki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Delikatnie posoliłam.
Naczynie do zapiekania natłuściłam masłem i ułożyłam w nim filety. Na każdy kawałek mięsa położyłam plaster masła i zapiekłam w 180 stopniach do momentu aż mięso po brzegach zaczęło bieleć.
Wyciągnęłam na chwilę mięso z piekarnika i każdy kawałek posmarowałam łyżeczką majonezu. Dołożyłam dodatkowo warzywa z patelni i pokrojoną w kostkę surową paprykę, piekłam jeszcze ok 30 minut. Pierś zaczęła przypiekać się na delikatny złoty kolor.
Przed podaniem oprószyłam natką z pietruszki.
Smacznego!
Lidka