Makaron z kiełbasą w sosie śmietankowym i słodkim sosem chilli.

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ekspresowy w przygotowaniu makaron z sosem śmietankowym i kiełbasą.

Makaron z kiełbasą, słodkim chilli, śmietanką i parmezanem. To jest bardzo smaczna propozycja na obiad, który przygotujesz bardzo szybko i dlatego jest to również świetny pomysł dla zabieganych i zapracowanych. Proste składniki dają fenomenalny smak a obiad jak szybko przygotujesz to zjesz w jeszcze szybszym tempie. Nie zapomnij o szczypiorku, ponieważ świetnie przełamuje smak potrawy swoją świeżością. Do zrobienia sosu użyłam kiełbasy śląskiej, ale nie ma znaczenia czy użyjesz podwawelskiej, toruńskiej czy zwyczajnej. Połączenie naszego polskiego przysmaku z parmezanem czy śmietanką może wydać Ci się zaskakujące, ale uwierz mi, że warto stworzyć taką kompanię. Oczywiście, możesz użyć innego rodzaju sera żółtego, jeśli nie masz akurat parmezanu. Z tych podanych składników przygotujesz obiad dla 3 osób.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Makaron z kiełbasą – składniki:

300 g makaronu np. świderki
2 kiełbaski śląskie
300 ml śmietanki 36%
1 łyżka słodkiego sosu chilli
2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
4 – 5 łyżek tartego parmezanu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
szczypiorek
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Makaron z kiełbasą – wykonanie:

Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zacznie się szklić dodaj posiekany czosnek i wymieszaj. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zawartości patelni. Smaż do momentu aż kiełbasa zacznie się rumienić. Wlej śmietankę i gotuj ok. 3-4 minut. W trakcie gotowania dodaj sos chilli oraz koncentrat pomidorowy. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Odlej wodę pozostawiając jej ok. 1/2 szklanki. Wsyp makaron do gorącego sosu następnie parmezan, wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby podlej wodą z gotowania gdyby danie było gęste. Całość oprósz pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x