Uncategorized

Sałata ze śmietaną i rzodkiewką

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sałata ze śmietaną i rzodkiewką to pyszny wiosenny dodatek do obiadu. W sezonie to częsty gość na moim stole. Szukacie pomysłu jak ubogacić swoje danie obiadowe? To podsuwam pomysł. Z dzieciństwa wyniosłam właśnie słono kwaśny posmak sałaty i tak ją przygotowuję do dziś. Kiedyś zdarzyło mi się kosztować takiego dodatku z gotowanym żółtkiem i cukrem. Moje kubki smakowe nie dały rady znieść jednak tego smaku. Musiałam jednak skosztować. W sumie kiedy coś jest dobre czy nie to wiadomo jak się zasmakuje 🙂 Pozostałam w takim razie przy moim tradycyjnym podaniu sałaty do obiadu.

Składniki:
* 1 główka sałaty masłowej
* pęczek rzodkiewki
* pęczek szczypiorku
* 1-2 łyżki koperku posiekanego
* 3/4 szklanki jogurtu naturalnego albo śmietany 12 lub 18 %
* sól, kwasek cytrynowy

Sałatę umyłam i odsączyłam z wody. Poszarpałam liście na drobniejsze kawałki. Rzodkiewkę pokroiłam w półplasterki a szczypiorek i koper posiekałam. Wmieszałam wszystko w jednej misce.
W kubeczku rozbełtałam śmietanę z solą i kwaskiem cytrynowym. Wymieszałam z sałatą.
Odczekałam ok. 10 minut zanim podałam ją na stół.

Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x