Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Autor

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to pyszne bezmięsne danie. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. Ja przygotowałam je dzisiaj na obiad.
Dodatek śmietanki cudownie komponuje z jabłkami, cynamonem i ryżem. Jedzenie jest mocno uzależniające, bo jak tylko kończy się porcja na talerzu to sięga się po dokładkę.
Z tej ilości składników wyszła mi porcja dla 4 osób. Proporcjonalnie trzeba zwiększyć składniki, jeśli potrzebujemy większej ilości jedzenia.

Składniki:
* 20 dkg ryżu
* 4 duże jabłka
* 1/3 szklanki cukru
* 3/4 szklanki śmietany słodkiej
* cynamon
* 1 łyżka masła

Ugotowałam ryż.
Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuściłam masło i uprażyłam jabłka, dodałam cukier i mieszałam do jego rozpuszczenia. Wyłączyłam ogień pod patelnią i dodałam cynamon. Osobiście bardzo lubię smak jabłek i cynamonu to dodałam 2 łyżeczki. Nie zalecam prażyć jabłek z cynamonem, ponieważ potem na patelni długo pozostaje aromat cynamonu. Potem smażąc np. schabowego nie pozbędziemy się tego zapachu z kotleta.

Miałam naczynie żaroodporne 2,5 l i w nim wszystko zapiekałam.
Wyłożyłam ryż do naczynia a na ryż jabłka z cukrem i cynamonem. Całość zalałam śmietanką. Miałam śmietankę 30%.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po wyjęciu dałam odpocząć potrawie przez ok. 10 minut.
Jedzenie było pyszne!
Smacznego
Lidka

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także