Pieczone kulki z ziemniaków to pyszny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, co zostały nam z poprzedniego dnia z obiadu. Odpowiednio przyprawione, uformowane w kulki i pięknie zapieczone nie tylko posmakują a ozdobią talerz obiadowy.
Kulki ziemniaczane można jeść również solo np. z surówką, to już kwestia zachcianki kulinarnej.
Nie smażyłam a piekłam moje kulki. Wyszły puchate i bardzo smakowite. Myślę, że dzieciom niejadkom posmakują bardzo. Zachęcam więc, by tak właśnie przygotować ziemniaki do obiadu.
Składniki:
* 50 dkg ugotowanych ziemniaków
* 5 dkg żółtego sera
* 1 łyżka śmietany 18%
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 jajko
* sól, pieprz
* bułka tarta do obtaczania
* tłuszcz do smarowania formy
Ugotowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę, dodałam starty żółty ser, śmietanę, mąkę, sól i pieprz do smaku. Zrobiłam kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyłam je w bułce tartej.
Wyłożyłam do wcześniej natłuszczonego naczynia. Ja miałam margarynę w płynie do smażenia. Można natłuścić formę olejem bądź masłem.
Piekłam do zarumienienia się na złoto – brązowy kolor.
Smacznego!
Lidka
Super pomysł na ziemniaczki <3