Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego to pyszny pomysł na rodzinny obiad.
Zapewniam, że taka właśnie zapiekanka zniknie z talerzy szybko. Moje dzieciaki ze smakiem zjadły słuszną porcję jaką im naszykowałam.
Zapiekankę piekłam w dużym naczyniu ok. 5 l, ponieważ takie właśnie miałam. Na te proporcje wystarczy naczynie 3 l.
Zapiekanka nie jest wysuszona. Śmietana i masło świetnie nawilżają wierzch potrawy i dodatkowo ubogacają ją smakowo.
Składniki:
* 40 dkg mielonego mięsa
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 1/2 szklanki passaty pomidorowej
* 30 dkg ryżu
* 1 duża cebula
* sól, pieprz czarny, bazylia suszona, natka pietruszki
Na sos:
* 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
* masło
Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Jeszcze gorący wymieszałam z 3 łyżkami masła.
Mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę usmażyłam na patelni i wlałam passattę oraz krojone pomidory. Dodałam pokrojoną w paski paprykę. Całość przyprawiłam solą, odrobiną suszonej bazylii i gotowałam ok. 5 minut.
W natłuszczonym naczyniu do zapiekania warstwami układałam moją zapiekankę.
Pierwszą warstwą była 1/3 część ryżu a drugą 1/2 części masy mięsno – pomidorowej. Każdą warstwę mięsną posypywałam świeżą natką pietruszki. Ostatnią warstwą był ryż.
Śmietanę wylałam na warstwę wierzchnią ryżu i posypałam wiórkami zimnego masła.
Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu odstawiłam na 15 minut by zapiekanka stężała przed podaniem. Oprószyłam natką pietruszki.
Smacznego!
Lidka