Puree ziemniaczane z boczkiem to pyszne ziemniaczane danie, które można jeść z samą surówką albo z dodatkiem mięsa.
Ja swoje puree podałam z surówką. Proste, smaczne jedzenie. Wystarczy w domu mieć ziemniaki i kawałek mięska. Zamiast boczku z powodzeniem można dodać kiełbasę, też będzie smacznie. Duszona cebula do tego? Będzie mega pysznie!
Jeśli chcecie urozmaicić swój obiadowy talerz zachęcam by takie puree zrobić.
Składniki:
* 50 dkg obranych ziemniaków
* 30 dkg wędzonego albo parzonego boczku
* 10 dkg startego żółtego sera
* 1 łyżka masła
* sól, gałka muszkatołowa, pieprz
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Boczek pokroiłam w kostkę i usmażyłam na rumiano na suchej patelni. Ser starłam na tarce o grubych oczkach. Odlałam wodę z ugotowanych ziemniaków pozostawiając ok. 1/3 szklanki na spodzie garnka. Dodałam do ziemniaków masło, ser, sól pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Dodałam również boczek, ale można usmażonym boczkiem okrasić puree, nie trzeba mieszać całości. Całość ugniotłam tłuczkiem do ziemniaków.
Jedzenie było bardzo smaczne i sycące.
Smacznego!
Lidka