Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie

Autor

Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie to pyszny pomysł na obiad dla rodziny czy gości. Mięso z piersi kurczaka nie jest łatwym do pieczenia, ponieważ łatwo je wysuszyć. To w jaki sposób je przygotowałam spowodowało, że mięso było soczyste i nie suche! To była rewelacja w smaku i w konsystencji. Niby tak proste danie a wywołało zachwyt wśród moich domowników. Przygotujcie mięso z piersi kurczaka właśnie w taki sposób, jeśli tylko lubicie tego rodzaju mięso, posmakuje Wam. Fajnie jest przygotować coś, czym będą zajadać się ze smakiem inni.

Składniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* majonez
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* masło

Na farsz:
* 15 dkg świeżych liści szpinaku
* 1 ząbek czosnku
* ok. 5 dkg serka topionego można troszkę więcej
* sól
* masło

Dodatkowo:
* olej lub masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania

A jeśli chcecie wiedzieć jak przygotowuję sos pieczarkowy, to opiszę to na końcu przepisu. Jest mega pyszny i bardzo prosty, bez zagęszczaczy, bez sztucznych przypraw. Posmakuje Wam!

Przygotowałam mięso:

Piersi z kurczaka oczyściłam z błonek, wycięłam środkową kostkę i umyłam po bieżącą wodą. Przykryłam jedną połówkę folią spożywczą i delikatnie tłuczkiem ubiłam. Ubijałam mięso tak by nie podarło się podczas tej czynności i w miarę pozostało w jednym kawałku. Z drugą połówką zrobiłam to co z pierwszą. Mięso oprószyłam solą i pieprzami. Złączyłam szerokimi krawędziami kawałki rozbitego mięsa, tak by delikatnie zachodziło na siebie.

Przygotowałam szpinak

1 łyżkę masła rozpuściłam na patelni, dodałam liście szpinaku, wymieszałam. Przecisnęłam przez praskę ząbek czosnku, mój czosnek był dość duży, więc można dodać dwa, jeśli są mniejsze. Mieszałam szpinak aż zmniejszył swoją objętość. Dodałam serek topiony i mieszałam aż wszystko się połączy a nadmiar wilgoci odparuje. Posoliłam delikatnie do smaku. Serek topiony jest już wyrazisty w smaku, więc dużo solić nie ma potrzeby.

Przygotowałam roladki

Na rozbite i złożone kawałki piersi z kurczaka wyłożyłam szpinak, rozprowadziłam go po całej powierzchni zostawiając ok. 1 cm od brzegów, zwinęłam roladkę. Pomagałam sobie przy tej czynności szpatułką do naleśników. Podtrzymywała całość podczas zwijania.
Naczynie do zapiekania natłuściłam i wyłożyłam na nią roladkę. Posmarowałam moją roladę majonezem i położyłam na wierzchu kilka plastrów masła.
Zapiekałam pod przykryciem przez ok. 30 minut a następnie bez przykrycia ok. 30 minut w 180 stopniach – do zarumienienia się pieczeni.

Podałam swoją roladkę z sosem pieczarkowym

Do sosu potrzebowałam ok. 30 dkg pieczarek, cebulę, masło i śmietankę 30 %. Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w kostkę. Rozpuściłam masło na patelni i dodałam cebulę, zeszkliłam. Dodałam pieczarki i smażyłam do momentu jak pieczarki zmniejszą swoją objętość. Posoliłam na koniec i dolałam ok 150 ml śmietanki. Smażyłam aż sos zgęstniał. Po nałożeniu sosu na talerz oprószyłam go posiekaną natką pietruszki.

Całość podałam z pieczonymi ziemniakami i mieszanką sałat.

Mam nadzieję, że mój pomysł na obiad wykorzystacie, to jest naprawdę pyszne!

Smacznego Wam życzę
Lidka

 

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Di blogujeSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Pyszne zestawienie 🙂

Di bloguje
Gość

Świetna rolada. A szpinak bardzo luuubię.

Zobacz także