Gołąbki z mięsem mielonym wołowym i ryżem to bardzo pyszne wydanie gołąbków. Wołowina świetnie sprawdziła się w tym daniu. Zrobiłam gołąbki trochę inaczej jak robiłam do tej pory. Wiecie co? Były pyszne! Dzieciaki zajadały się z wielkim smakiem, dorośli również, ale dzieci głośno wyraziły swój entuzjazm a to było dla mnie najważniejsze.
Te gołąbki są delikatniejsze niż te z mięsem wieprzowym. Do ich zrobienia użyłam kapusty białej, ale świetnie będą smakować również zawinięte w kapustę włoską. Zachęcam by takie gołąbki zrobić, posmakują Wam.
Składniki:
* kapusta biała do ok. 1 kg
* 40 dkg mięsa mielonego wołowego
* 20 dkg ryżu
* 1 cebula
* 1 łyżka oleju
* sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
* 500 ml passaty pomidorowej
* 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
* cukier, sól, pieprz
Wycięłam głąb z kapusty i ją obgotowałam. Obrałam z liści i ścięłam żyłki z liści jeśli były grube.
Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, ostudziłam i wymieszałam z mięsem mielonym. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę na rumiano. Dodałam do ryżu i mięsa. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem.
Nakładałam po 1 łyżce mięsa z ryżem na liść kapusty i zwijałam w rulonik zaginając wcześniej boki liści do środka.
Ułożyłam gotowe gołąbki w naczyniu do zapiekania i podlałam 1 szklanką wody. Oprószyłam całość solą.
Zapiekałam gołąbki pod przykryciem do zarumienienia się, to było ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjęłam je z piekarnika i odlałam do rondelka rosół, który powstał z pieczenia. Do togo rosołu wlałam passatę pomidorową, koncentrat i przyprawiłam solą, cukrem i pieprzem.
Nakładałam moje gołąbki do głębokiego talerza i podlewałam sosem pomidorowym.
Smacznego!
Lidka