Sernik waniliowy, to sernik cudnie pachnący wanilią, puszysty, delikatny i zbity jednocześnie. Zrobił furorę wśród domowników i gości. To jest ciasto, które można zrobić na każdą okazję, święta, weekend czy spotkanie ze znajomymi.
Osobiście jestem przekonana do sera na wagę a nie z wiaderka. Na moim blogu są stare przepisy z użyciem sera wiaderkowego i pewnie wrócę do nich kiedyś. Jednak konsystencja, masa i smak jest w serze na wagę. Pamiętajcie, jeśli już wybieracie ser z wiaderka to wybierajcie ten z największą zawartością tłuszczu. Porównajcie kilka wiaderek na półkach i wybierzcie ten najbardziej tłusty.
Składniki:
Na masę serową:
* 1,2 kg sera tłustego zmielonego
* 8 żółtek
* 5 białek
* 1 szkl. cukru drobno mielonego
* 1 budyń waniliowy
* 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
* ekstrakt waniliowy lub zapach waniliowy
* 1/2 kostki masła
* 100 ml śmietanki 30%
Na ciasto:
* 1 i 3/4 szklanki mąki
* 3 żółtka
* 1/2 kostki margaryny
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru pudru
Na polewę:
* 1 puszka gotowej masy krówkowej
* płatki migdałów
* 1 łyżeczka żelatyny
Zagniotłam ciasto z podanych składników i schłodziłam w lodówce.
Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
W tym czasie rozwałkowałam schłodzone ciasto i wyłożyłam do blaszki. Blaszkę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto nakłułam widelcem i podpiekałam przez 20 minut.
W tym czasie zrobiłam masę serową. Masło i żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Małymi porcjami dodawałam ser. Kiedy już uwierciłam składniki, dosypałam budyń, dodałam kilka kropel ekstraktu waniliowego oraz cukier wanilinowy. Zmiksowałam do momentu uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wlałam śmietankę 30% – wymieszałam i dodałam pianę z ubitych na sztywno białek. Wymieszałam delikatnie. Tak zrobiona masę serową wylałam na podpieczone ciasto i piekłam w 180 stopniach przez ok. 55 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nalałam wody do naczynia żaroodpornego i postawiłam je na samym spodzie w piekarniku.
Kiedy sernik już się upiekł odstawiłam do ostygnięcia.
Zrobiłam polewę z masy krówkowej. Żelatynę rozpuściłam w odrobinie gorącej wody. Masę krówkową podgrzałam w rondlu i dolałam żelatynę. Wymieszałam na jednolitą masę.
Tak przygotowaną polewą polałam sernik.
Wierzch posypałam płatkami migdałów. Można je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Notatki:
* miałam blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm
* zamiast pieczonego spodu można zrobić spód ciasteczkowy np. z 10 dkg masła i 20 dkg zmielonych herbatników
* jajka, których użyłam do zrobienia sernika miały rozmiar M
* użyłam tu sera tłustego zmielonego, nie z wiaderka
Smacznego!
Lidka
Lidziu, aleś nam smaka narobiła tym sernikiem.
Fajnie 😀 😀 😀
Mniammmm Zrobię niedługo 🙂
Polecam, jest naprawdę pyszny! 🙂
A czy ser z wiaderka mógłby byc czy lepiej nie ryzykowac
Jedna z czytelniczek piekła z sera wiaderkowego, ponoć był pyszny 🙂
Zrobiłam z sera w wiaderku i wyszedł boski. Na pewno będę go częściej piekła. Goście byli zachwyceni��
A czy musi być woda
Ależ ten sernik wygląda obłędnie!
Uwielbiam serniki, ale ostatnio, trochę z lenistwa, ponieważ nie chce mi się szukać dobrego sera, robię serniki z gotowych serów z wiaderka. Ale masz rację. Lepsze wychodzą z sera na wagę.
woow ale cudowny sernik
Mam z chęcią go zrobić na Święta Wielkanocne, cudnie wygląda.
W jakiej temperaturze i na jakim programie piec sernik ?
piekłam góra-dół w 180 stopniach