Domowa przyprawa do kurczaka

Autor

Domowa przyprawa do kurczaka to sposób na przyrządzenie pysznego mięsa z drobiu. Sprawdza się podczas pieczenia nóżek z kurczaka czy nawet smażenia czy pieczenia fileta z kurczaka. Odkąd zaczęłam przygotowywać przyprawę sama nie kupuję już gotowych mieszanek. Warto zatem mieć w kuchni na stałe paprykę w proszku czy czosnek granulowany. Przygotowanie jest proste, wystarczy odmierzyć łyżeczką i wymieszać a następnie obtoczyć czy oprószyć mięso. Spróbujcie zrobić taką przyprawę, przekonacie się, że jest pyszna. Zioła dodajcie takie jakie lubicie. Ja dodałam do mojego kurczaka tym razem oregano i rozmaryn, akurat takie też miałam w szafce. Wersja bez ziół jest również bardzo smaczna.

Składniki:
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki papryki ostrej
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 – 2 łyżeczki ziół (oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek)

Wymieszałam wszystkie składniki na przyprawę. Dodałam płaską łyżkę ziół, miałam oregano i rozmaryn, to odmierzyłam ich dwie równe części.
Kurczaka przed pieczeniem natarłam olejem i dopiero oprószyłam przyprawą dokładnie z każdej strony. Piekłam do uzyskania złotej skórki ( ok. 1 godziny w 180 stopniach).
Smacznego!
Lidka

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także