Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami to pyszna propozycja na obiad dla rodziny bądź przyjaciół. Robię często tego typu jedzenie jak mam tylko potrzebne składniki. Znika dość szybko, zresztą nie jest to panierowane mięso i nie obciąża żołądka jak panierowany smażony kotlet. Do smażenia używam smalcu, zazwyczaj do mięsa wieprzowego używam tego typu tłuszczu, ten smak i aromat podczas obróbki mięsa jest nie do opisania! Jednak to na czym usmażycie swoje mięso pozostawiam do wyboru Wam. Danie jest pyszne, swoją szyneczkę duście pod przykryciem dotąd aż będzie miękka. Każde mięso jest inne i w innym czasie jak tu podałam może być gotowe do spożycia.

Składniki:
* 3-4 plastry szynki
* 500 ml śmietanki 30%
* 15-20 dkg pieczarek
* 1 cebula

* natka pietruszki
* sól, pieprz
* 2 łyżki smalcu bądź olej

Miałam plastry szynki ok. 1 cm grubości. Kawałki szynki nakłułam przyrządem do stekowania.
Na patelni roztopiłam smalec i obsmażyłam na większym ogniu kawałki szynki z jednej i drugiej strony tak aż się zarumieniły. Oprószyłam solą i podlałam wodą, zmniejszyłam ogień pod patelnią.  Przykryłam pokrywką i dusiłam mięso ok. 1 godziny. Po upływie ok. 45 minut dodałam pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Dusiłam wszystko jeszcze chwilę. Podlałam śmietanką i wymieszałam. Zdjęłam pokrywkę i redukowałam sos. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, oprószyłam natką pietruszki.
To danie podałam z kluskami kładzionymi i sałatką szwedzką.
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
2 lat temu

Pyszne połączenie 🙂

Katarzyna
2 lat temu

Pychota! Nie robię takiej , sama nie wiem czemu, bo bardzo lubię. Dziękuję za podowiedź

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x