Kotlety rybno – ziemniaczane

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kotlety rybno – ziemniaczane to pyszna propozycja na obiad. Do ich zrobienia można wykorzystać ziemniaki, co pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Tak samo dotyczy to ryby, jeśli piekliście bądź gotowaliście na parze i został trochę z obiadu, to jak najbardziej można wykorzystać taką porcję do  kotletów. U mnie w domu sprawdziło się takie podanie ryby, troszkę to podchodzi pod przemyt ryby w ziemniakach, także propozycja obiadowa skierowana jest również do tych, co do zjedzenia ryb zmuszają się, a ryby są przecież bardzo zdrowe.
Do tych kotletów użyłam fileta z dorsza, pyszny kotlet będzie również z innej ryby a z łososia to mega smaczny. Zachęcam więc, wypróbujcie zrobić takie. Ja swoje usmażyłam, ale można je również upiec, uprzednio tylko posmarować delikatnie olejem z wierzchu.
Podałam tu przepis na sos do tych kotletów, jak najbardziej pasuje tu surówka np. z kiszonej kapusty albo nawet sałata.

Składniki:
* 25 dkg fileta z dorsza
* 30 dkg ugotowanych ziemniaków
* 1 jajko
* 1 łyżka posiekanego szczypiorku
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz
Do panierowania:
* 1 jajko
* bułka tarta
* mąka
Na sos:
* 1 łyżka majonezu
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 2 łyżki starego żółtego sera
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 ogórek kiszony
* sól, pieprz

Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę. Dorsza ugotowałam na parze. Ostudziłam.
W misce rozdrobiłam dorsza widelcem na drobne kawałki i dodałam ziemniaki. Wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem, dodałam szczypiorek i natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wyrobiłam masę. Uformowałam kotlety i obtaczałam je w mące, później w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłam na oleju na złoto brązowy kolor.
Zrobiłam sos do kotletów.
Wymieszałam w misce jogurt i majonez. Dodałam starty na tarce o grubych oczkach ogórek kiszony i  żółty ser. Przyprawiłam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kotlety podawałam na ciepło.

Smacznego!
Lidka

2.8 5 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sklep Spożywczy
3 lat temu

Rewelacja! Koniecznie trzeba spróbować!

Margaretta
Margaretta
3 lat temu

Brzmi pysznie 😋😋

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x