Ciasto Balladyna

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ciasto Balladyna to pyszne serowo – kajmakowe ciasto z malinami. Dlaczego Balladyna? Pamiętacie dramat Słowackiego pt. „Balladyna” i garnek malin? Obowiązkowa lektura w szkole podstawowej czy gimnazjum, to już zależy od lat nauki. To właśnie przez te maliny ciasto ma swoją nazwę.
Do zrobienia galaretki z malinami można użyć malin mrożonych. Ja używałam również takich. Plus mrożonych malin jest taki, że można je dodać do chłodnej galaretki a ta stężeje w oka mgnieniu.
Sera możecie użyć mielonego z kostki jak i z wiaderka. To już zależy od tego jaki macie w lodówce. Ciasto będzie pyszne z jednym i drugim.
Możecie upiec ciasto w odrobinie większej tortownicy, ponieważ wychodzi i tak wysokie.
Ogólnie, ciasto się prezentuje, smakuje i można takie robić 🙂 Dodam, że moje dziecko krzyczało aż: mamooo jakie to pyszne! 🙂

Składniki:
Na ciasto:
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 4 jajka
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kakao
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
* 70 dkg sera mielonego
* 200 ml śmietanki 30%
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
* opakowanie 20 dkg herbatników
* 1 puszka masy kajmakowej
* 2 galaretki malinowe
* 0,7 l malin
* 700 ml wody do galaretek

Upiekłam biszkopt

Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam za pomocą miksera aż cukier całkiem się rozpuścił a piana była sztywna. Dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej. Dosypałam przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Wylałam ciasto na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 24×24 cm) i piekłam ok. 25 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiekło, ostudziłam i przekroiłam na dwie części.

Przygotowałam masę serową:

Ser Ubiłam razem z śmietanką i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodałam ekstrakt waniliowy. W 1/3 szklance gorącej wody rozpuściłam żelatynę i ostudziłam. Dodałam do masy serowej i wymieszałam.

Przełożyłam ciasto:

Na pierwszą część ciasta wyłożyłam połowę masy serowej. Na masę serową wyłożyłam herbatniki i posmarowałam je masą kajmakową. Masę kajmakową przykryłam następną warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyłam drugą część masy serowej. Całość przykryłam drugim blatem ciasta.

Zrobiłam galaretkę:

W 700 ml gorącej wody rozpuściłam galaretki, odstawiłam do ostudzenia. Kiedy galaretka przestygła wstawiłam ją do lodówki do dalszego tężenia. Na ciasto wyłożyłam maliny i zalałam je galaretką.
Wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc. Myślę, że wystarczy ok. 4 godzin, by można było już je kroić.

Smacznego!
Lidka

 

 

Źródło inspiracji: https://ilovebake.pl/2019/07/12/ciasto-balladyna/

4.5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta Troczyńska
Marta Troczyńska
3 lat temu

świetne ciasto😍

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Już sama nazwa jest tak zachęcająca. Wygląda bajecznie

Edzia
Edzia
3 lat temu

Ciasto jest mega pyszne, polecam serdecznie

Ali
Ali
3 lat temu

Czy dobrze rozumiem wstęp -mrożonych malin nie rozmrażać a one rozmrożą się w galaretce?

Małgosia
Małgosia
2 lat temu

Zrobiłam ze zmielonym serem twarogowym, używam go do sernika i biszkoptu z gotowaną masa serową Siostry Anastazji. Wychodzą pyszne. W tym cieście masa jest dziwna w smaku, czuć smak surowego sera. Może do masy lepsze byłyby serki waniliowe? Nie używam sera z wiaderka, nie znalazłam takiego bez laktozy

Translate »
6
0
Would love your thoughts, please comment.x