Ciasto Balladyna to pyszne serowo – kajmakowe ciasto z malinami. Dlaczego Balladyna? Pamiętacie dramat Słowackiego pt. „Balladyna” i garnek malin? Obowiązkowa lektura w szkole podstawowej czy gimnazjum, to już zależy od lat nauki. To właśnie przez te maliny ciasto ma swoją nazwę.
Do zrobienia galaretki z malinami można użyć malin mrożonych. Ja używałam również takich. Plus mrożonych malin jest taki, że można je dodać do chłodnej galaretki a ta stężeje w oka mgnieniu.
Sera możecie użyć mielonego z kostki jak i z wiaderka. To już zależy od tego jaki macie w lodówce. Ciasto będzie pyszne z jednym i drugim.
Możecie upiec ciasto w odrobinie większej tortownicy, ponieważ wychodzi i tak wysokie.
Ogólnie, ciasto się prezentuje, smakuje i można takie robić 🙂 Dodam, że moje dziecko krzyczało aż: mamooo jakie to pyszne! 🙂
Składniki:
Na ciasto:
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 4 jajka
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kakao
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
* 70 dkg sera mielonego
* 200 ml śmietanki 30%
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
* opakowanie 20 dkg herbatników
* 1 puszka masy kajmakowej
* 2 galaretki malinowe
* 0,7 l malin
* 700 ml wody do galaretek
Upiekłam biszkopt
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam za pomocą miksera aż cukier całkiem się rozpuścił a piana była sztywna. Dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej. Dosypałam przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Wylałam ciasto na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 24×24 cm) i piekłam ok. 25 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiekło, ostudziłam i przekroiłam na dwie części.
Przygotowałam masę serową:
Ser Ubiłam razem z śmietanką i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodałam ekstrakt waniliowy. W 1/3 szklance gorącej wody rozpuściłam żelatynę i ostudziłam. Dodałam do masy serowej i wymieszałam.
Przełożyłam ciasto:
Na pierwszą część ciasta wyłożyłam połowę masy serowej. Na masę serową wyłożyłam herbatniki i posmarowałam je masą kajmakową. Masę kajmakową przykryłam następną warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyłam drugą część masy serowej. Całość przykryłam drugim blatem ciasta.
Zrobiłam galaretkę:
W 700 ml gorącej wody rozpuściłam galaretki, odstawiłam do ostudzenia. Kiedy galaretka przestygła wstawiłam ją do lodówki do dalszego tężenia. Na ciasto wyłożyłam maliny i zalałam je galaretką.
Wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc. Myślę, że wystarczy ok. 4 godzin, by można było już je kroić.
Smacznego!
Lidka
Źródło inspiracji: https://ilovebake.pl/2019/07/12/ciasto-balladyna/
świetne ciasto😍
Już sama nazwa jest tak zachęcająca. Wygląda bajecznie
Ciasto jest mega pyszne, polecam serdecznie
Czy dobrze rozumiem wstęp -mrożonych malin nie rozmrażać a one rozmrożą się w galaretce?
tak, dokładnie. Dolewając galaretkę rzadką do mrożonych malin przyspieszy się jej tężenie. Maliny zachowają swój ładny wygląd i nie będę „klapnięte”, jak to zazwyczaj dzieje się po ich rozmrożeniu. Oddzadzą galaretce całe zimno.
Zrobiłam ze zmielonym serem twarogowym, używam go do sernika i biszkoptu z gotowaną masa serową Siostry Anastazji. Wychodzą pyszne. W tym cieście masa jest dziwna w smaku, czuć smak surowego sera. Może do masy lepsze byłyby serki waniliowe? Nie używam sera z wiaderka, nie znalazłam takiego bez laktozy