Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej to pyszne i delikatne danie, ale jednak dość sycące.
Najczęściej do przygotowania takiego obiadu kupuję filety z dorsza, u mnie w kuchni właśnie taka ryba sprawdziła się najbardziej. Do takiej porcji potrzebowałam jeden płat dorsza, to naprawdę jest rzadkość by czteroosobową rodzinę nakarmić jednym kawałkiem ryby, ale w przypadku takiego dania jest to możliwe. Pamiętajcie tylko by podczas krojenia wyciągnąć wszystkie ości, bo jednak w filetach też się trafiają.
Posypałam całość podrumienioną bułką tartą na maśle, świetnie komponuje smakowo z całością i dodaje takiej rozkosznej chrupkości. W moim przepisie są kapary, ale wiem że nie każdy je lubi. Z powodzeniem możecie zastąpić je natką pietruszki, jednak cicho namawiam by je dodać, to jest smakowa petarda!
Moi domowi krytycy kulinarni niezbyt byli przekonani co do takiego podania ryby i makaronu, jednak jakbyście widzieli ich miny jak jedli… 🙂
Łapcie przepis, to jest pyszne!
Składniki:
* 25 – 30 dkg dorsza lub innej ryby
* 40 dkg makaronu np. penne
* 1 szklanka (250 ml) mleka
* ok. 100 ml śmietanki 30 %
* 2 łyżki oleju
* garść kaparów
* 2 łyżki miękkiego masła
* 4 łyżki bułki tartej
* sól
Makaron ugotowałam aldente.
Rybę pokroiłam na kostkę ok. 1 cm i podsmażyłam na rozgrzanym oleju. Smażyłam ok 3-4 minut i dolałam mleko. Gotowałam ok. 5 minut i wlałam śmietankę. Redukowałam sos na małym ogniu jeszcze kilka krótkich minut. Delikatnie posoliłam.
Do tak przygotowanej ryby dodałam makaron i wymieszałam dokładnie.
Na drugiej patelni rozgrzałam masło i wsypałam bułkę tartą. Przyrumieniłam. Bułki wsypałam tyle by była po zrumienieniu była sypka, miała służyć jako posypka do makaronu z rybą.
Wyłożyłam tak przygotowany makaron na talerze. Każdą porcję posypałam bułką tartą i posiekanymi kaparami.
Smacznego!
Lidka