Ratatuj (Ratatouille)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ratatuj to pyszne jednogarnkowe danie warzywne. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs, ale można ze smakiem jeść je solo bez mięsnych dodatków. Potrawa wywodzi się z Nicei. Jej głównymi składnikami są bakłażan, cukinia, papryka i pomidory. Dla lubiących jarskie dania będzie to nie lada przysmak. Osobiście lubię od czasu do czasu wprowadzać same warzywa do domowego menu, taka odmiana wychodzi tylko na zdrowie.
Ważne jest, by nie rozgotować tej potrawy, warzywa mają być aldente. Dlatego też smażyłam osobno każde warzywo a na koniec poddusiłam wszystko razem. Miałam kontrolę nad każdym z nich, przecież każde warzywo ma inny czas smażenia.

Składniki:
* 1 średniej wielkości bakłażan
* 1 cukinia
* 1 cebula
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 3 pomidory średniej wielkości
* 2 ząbki czosnku
* zioła prowansalskie 
* sól
* oliwa

Bakłażana wraz ze skórką pokroiłam w kostkę ok. 2 cm. Oprószyłam solą i odstawiłam na ok. pół godziny by puścił sok. Po tym czasie opłukałam go pod bieżącą wodą i odcedziłam.
Pomidory obrałam ze skórki i pozbawiłam gniazd nasiennych. Pokroiłam na duże kawałki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej pokrojoną w grubsze pół talarki cukinię. Zdjęłam z patelni i w to miejsce dodałam pokrojoną w paski ok. 1.5 cm paprykę. Obsmażyłam z każdej strony, przełożyłam do garnka z cukinią.
Na tę samą patelnię dolałam łyżkę oliwy i podsmażyłam bakłażana. Zajęło mi to ok. 5 minut. Zdjęłam z patelni i dodałam do warzyw w garnku.
Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek rozgniotłam i posiekałam. Smażyłam do zeszkelnia się cebuli. Dodałam pomidory i smażyłam całość aż część sosu z pomidorów zredukuje swoją objętość. Dosypałam zioła prowansalskie.
Zawartość patelni przełożyłam do garnka z warzywami, wymieszałam i chwilkę wszystko jeszcze dusiłam na małym ogniu pod przykryciem. Wyłączyłam ogień, oprószyłam natką pietruszki i odstawiłam bez pokrywki by nadmiar pozostałych płynów odparował a potrawa naszła smakiem.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Takie dania bardzo lubię, smaczne 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x