Strogonow drobiowy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Strogonow drobiowy to pyszna propozycja na obiad dla rodziny.  Gulasz jest bardzo delikatny w smaku i myślę, że posmakuje dzieciom, moje przynajmniej wcinały ze smakiem aż mlaskały, co doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Jednak ja gotuję, ponieważ kocham „karmić” swoich bliskich. Często podpytuję na co mają ochotę w danym dniu na obiad, pytam bo stawiają mi wyzwanie a to kocham. Szperanie w lodówce czy bieganie po sklepowych półkach ze spożywką to kocham jak i tworzenie nowego dania. Takim sposobem powstał mój strogonow drobiowy. Zróbcie taki, jestem przekonana, że pozostanie w Waszym domowym menu na długi czas. Tu podałam składniki na gulasz dla 4 osób. Podałam go z kaszą bulgur i surówką. Jeśli potrzebujecie zrobić dla większej ilości osób to zwiększcie proporcjonalnie składniki.

Składniki:
* 1 duża połówka piersi z kurczaka
* 15 – 20 dkg pieczarek
* 1 cebula
* 1/3 szklanki groszku zielonego
* 1 papryka czerwona
* 50 ml śmietanki 30%
* 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
* sól, cukier, pieprz
* 0,7 l l bulionu drobiowego
* natka pietruszki
* masło

Pokroiłam w paseczki pierś z kurczaka i obsmażyłam na łyżce masła. Oprószyłam solą. Dodałam pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażyłam, zalałam bulionem i zagotowałam całość. Dodałam w paseczki pokrojoną paprykę. Gotowałam ok. 5 minut i po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy. Miałam groszek z puszki to dodałam go na sam koniec. Cały gulasz zabieliłam delikatnie śmietanką. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jak już strogonow odstał ok. 15 minut dodałam natkę pietruszki.
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
3 lat temu

Drobiowy jest smaczny, chociaż lubię w każdej wersji, sama mam jeszcze do napisania przepis 😉

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x