Zapiekanka z pieczarkami i masłem czosnkowym to pyszna propozycja na obiad, przekąskę czy kolację. Ta, którą zrobiłam trochę różni się od tradycyjnych. Zaręczam, że posmakuje Wam bardzo.
Do zapiekanki krakowskiej powinno użyć się długiej bagietki, ja zrobiłam ze średniej wielkości pieczywa.
Polałam zapiekankę salsą pomidorową, jak najbardziej można użyć ketchupu, ale salsa wyostrzyła i podkreśliła smak. Masło czosnkowe bardzo smacznie komponuje się z całością i nie dominuje w smaku.
Taka zapiekanka jest pyszna, zachęcam by taką zrobić.
Składniki na 1 bagietkę ( 2 połówki):
* średniej wielkości bagietka
* 10 dkg pieczarek
* ok. 7 dkg mozarelli bądź ulubionego żółtego sera
* salsa pomidorowa
* sól
* 1 łyżeczka masła
* szczypiorek
Na masło czosnkowe:
* 5 dkg masła miękkiego
* 1 duży ząbek czosnku
* szczypta soli
* 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowałam masło czosnkowe:
Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do miękkiego masła, odrobinę posoliłam i dosypałam natkę pietruszki. Wymieszałam wszystko dokładnie.
Przygotowałam pieczarki:
Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle. Oprószyłam solą. Ostudziłam pieczarki i wymieszałam ze startą na tarce o grubych oczkach mozarellą.
Zrobiłam zapiekanki:
Przekroiłam bagietkę na dwie połowy. Każdą połówkę posmarowałam miękkim masłem czosnkowym. Na to wyłożyłam pieczarki z mozarellą. Zapiekałam w 200 stopniach przez ok. 15 minut, tj. do zarumienienia się pieczywa i delikatnego zapieczenia sera.
Po zapieczeniu zapiekanki polałam salsą pomidorową i posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Lidka