Zapiekanka z pieczarkami i masłem czosnkowym (zapiekanka po krakowsku)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Zapiekanka z pieczarkami i masłem czosnkowym to pyszna propozycja na obiad, przekąskę czy kolację. Ta, którą zrobiłam trochę różni się od tradycyjnych. Zaręczam, że posmakuje Wam bardzo.
Do zapiekanki krakowskiej powinno użyć się długiej bagietki, ja zrobiłam ze średniej wielkości pieczywa.
Polałam zapiekankę salsą pomidorową, jak najbardziej można użyć ketchupu, ale salsa wyostrzyła i podkreśliła smak. Masło czosnkowe bardzo smacznie komponuje się z całością i nie dominuje w smaku.
Taka zapiekanka jest pyszna, zachęcam by taką zrobić.

Składniki na 1 bagietkę ( 2 połówki):
*   średniej wielkości bagietka
* 10 dkg pieczarek
* ok. 7 dkg mozarelli bądź ulubionego żółtego sera
* salsa pomidorowa
* sól
* 1 łyżeczka masła
* szczypiorek

Na masło czosnkowe:
* 5 dkg masła miękkiego
* 1 duży ząbek czosnku
* szczypta soli
* 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowałam masło czosnkowe:

Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do miękkiego masła, odrobinę posoliłam i dosypałam natkę pietruszki. Wymieszałam wszystko dokładnie.

Przygotowałam pieczarki:

Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle. Oprószyłam solą. Ostudziłam pieczarki i wymieszałam ze startą na tarce o grubych oczkach mozarellą.

Zrobiłam zapiekanki:

Przekroiłam bagietkę na dwie połowy. Każdą połówkę posmarowałam miękkim masłem czosnkowym. Na to wyłożyłam pieczarki z mozarellą. Zapiekałam w 200 stopniach przez ok. 15 minut, tj. do zarumienienia się pieczywa i delikatnego zapieczenia sera.
Po zapieczeniu zapiekanki polałam salsą pomidorową i posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!
Lidka

4 1 głos
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Translate »
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x