Sernik Izaura z morelami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Sernik Izaura z morelami to pyszne wydanie sernika na czekoladowym spodzie z owocami. Ciasto jest mokre i samo pcha się do ust. Sama byłam zaskoczona jak świetnie smakowo komponują owoce z tym ciastem.
Na swoim blogu mam już przepis na sernik Izaurę, pokombinowałam troszkę i stworzyłam nowe pyszne ciasto, z którego przyznam się jestem bardzo zadowolona. W domu też byli zadowoleni, czyli moje zdanie jest poparte również opinią innych.
To ciasto zrobiłam na mniejszą blaszkę 21×24 cm, ale jeśli chcecie na większą to podaję tu link do mojej Izaury Wystarczy tylko dodać morele i stosować się do wskazówek, które tu opisałam. Smacznego Wam życzę!

Składniki na ciasto:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 3 jajka rozm. L
* 2 łyżki kakao
* 3/4 kostki masła (ok. 15 dkg)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier wanilinowy 8 g

Na masę serową:
* 50 dkg sera mielonego
* 3 jajka rozm. L
* 3/4 szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* ekstrakt waniliowy
* 10 dkg miękkiego masła

Dodatkowo:
* morele

Blaszka 24×21 cm

Zrobiłam ciasto

W rondlu rozpuściłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym i dodałam przesiane przez sitko kakao. Wymieszałam i doprowadziłam do delikatnego wrzenia. Odstawiłam masę do ostudzenia. Kiedy masa była jeszcze delikatnie ciepła dodałam 3 żółtka i energicznie wymieszałam. Zabrałam z tej masy 1/3 szklanki. Do masy w rondlu dosypałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą kakaową.
Wylałam masę na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.

Zrobiłam masę serową

Utarłam żółtka z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Łyżką stopniowo dodawałam ser. Dodałam również mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Białka ubiłam ze szczyptą soli i dodałam do masy serowej. Delikatne łyżką drewnianą wymieszałam całość.

Upiekłam ciasto

Po 10 minutach podpiekania ciasta wyciągnęłam je i łyżką nakładałam placki z sera. Na całość wyłożyłam pokrojone w ćwiartki morele brzuszkami do dołu. Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach góra – dół.

Kiedy ciasto już się upiekło odstawiłam je na chwilę by lekko ostygło. Polałam polewą, co zostawiłam z przygotowywania ciasta. Odstawiłam do całkowitego ostudzenia i stężenia. U mnie to była cała noc.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
3 lat temu

Wygląda apetycznie 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x