Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami to pyszne nowalijkowe danie. Przyjęło się, ze łazanki podawane są z kiszoną kapustą, ale nic nie stoi na przeszkodzie by do tego użyć młodziutkiej główki kapusty. Nie dodałam tu grzybów, tylko pieczarki. Grzyby moim zdaniem byłyby za ciężkie smakowo w towarzystwie młodej kapusty. Okrasiłam to danie boczkiem i kiełbasą, bo lubię tłuszczyk i podkręca on świetnie smakowo to danie. Dodatek koperku smacznie podkreśla smak. Zróbcie takie łazanki, są bardzo smaczne!

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami – składniki:

30 dkg makaronu łazanki
główka młodej kapusty ok. 40-50 dkg 
30 dkg pieczarek
20 dkg boczku

1 kawałek kiełbasy śląskiej
1 cebula
sól, pieprz
koperek do oprószenia

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami – wykonanie:

Kapustę poszatkowałam i sparzyłam w gotowanej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Łyżką cedzakową wyjęłam kapustę i wyłożyłam na sito.
Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam go na rozgrzanej patelni, dodałam do boczku pokrojoną w pół talarki kiełbasę. Cebulę pokroiłam w kostkę a pieczarki w plasterki i dodałam do boczku i kiełbasy. Smażyłam krótką chwilę wszystko i dodałam sparzoną kapustę młodą. Podgrzewałam wszystko aż kapusta zmniejszy swoją objętość a kiełbasa, boczek i cebula będą zarumienione. Oprószyłam wszystko solą i pieprzem.
Ugotowałam makaron łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nie przelewałam go zimną wodą po odcedzeniu. Dodałam makaron do kapusty i wędlin i wymieszałam. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wykładałam na talerze. Oprószyłam posiekanym koperkiem.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
3 lat temu

moja córka uwielbia to danie, chyba muszę zrobić

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x