Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami to pyszne nowalijkowe danie. Przyjęło się, ze łazanki podawane są z kiszoną kapustą, ale nic nie stoi na przeszkodzie by do tego użyć młodziutkiej główki kapusty. Nie dodałam tu grzybów, tylko pieczarki. Grzyby moim zdaniem byłyby za ciężkie smakowo w towarzystwie młodej kapusty. Okrasiłam to danie boczkiem i kiełbasą, bo lubię tłuszczyk i podkręca on świetnie smakowo to danie. Dodatek koperku smacznie podkreśla smak. Zróbcie takie łazanki, są bardzo smaczne!
Składniki:
* 30 dkg makaronu łazanki
* główka młodej kapusty ok. 40-50 dkg
* 30 dkg pieczarek
* 20 dkg boczku
* 1 kawałek kiełbasy śląskiej
* 1 cebula
* sól, pieprz
* koperek do oprószenia
Kapustę poszatkowałam i sparzyłam w gotowanej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Łyżką cedzakową wyjęłam kapustę i wyłożyłam na sito.
Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam go na rozgrzanej patelni, dodałam do boczku pokrojoną w pół talarki kiełbasę. Cebulę pokroiłam w kostkę i dodałam do boczku i kiełbasy. Smażyłam krótką chwilę wszystko i dodałam sparzoną kapustę młodą. Podgrzewałam wszystko aż kapusta zmniejszy swoją objętość a kiełbasa, boczek i cebula będą zarumienione. Oprószyłam wszystko solą i pieprzem.
Ugotowałam makaron łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nie przelewałam go zimną wodą po odcedzeniu. Dodałam makaron do kapusty i wędlin i wymieszałam. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wykładałam na talerze. Oprószyłam posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Lidka
moja córka uwielbia to danie, chyba muszę zrobić