Surówka nowalijkowa z młodej kapusty to pyszny i aromatyczny dodatek do dania głównego. Surówki z młodej kapusty robię często, więc teraz w tym sezonie nowalijkowym spieszę by przekazać wszystkie moje pomysły na ich przyrządzenie.
Mam to szczęście, że w domu smaki mamy podobne i tego typu surówki zajadają również dzieci. Bardzo mnie to cieszy, bo to zdrowe, bo to smaczne i ładne. Pięknie prezentuje się taka surówka na talerzu. Wyobraźcie sobie schabowego albo jakiś piękny gulasz i taką kolorową surówkę podaną obok. Uczta dla oczu i raj dla podniebienia. Zachęcam, wypróbujcie przepis, ta surówka jest mega smaczna!
Jeśli szukacie innych smaków młodej kapusty w surówkach zapraszam do skorzystania z lupki na blogu i wybrania zakładki sałatki i surówki. Mam tam kilka smacznych przepisów na tego typu dodatki.
Składniki:
* 1/2 główki młodej kapusty (ok. 60 dkg)
* 1 pęczek rzodkiewki
* 2 średniej wielkości ogórki gruntowe
* 1 pęczek szczypiorku
* 1 pęczek koperku
* 2 łyżki majonezu
* 4 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 18% lub 12 %
* sól, cukier
* sok z cytryny
Kapustę poszatkowałam kuchennym szatkownikiem. Można ją pociąć nożem, ale jeśli już to bardzo drobno. Do kapusty dodałam starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki i ogórki. Posoliłam i odstawiłam na 30 minut.
Kiedy warzywa puściły sok, odlałam go i delikatnie odcisnęłam warzywa. Posiekałam koperek i szczypiorek, dodałam do kapusty.
W kubeczku wymieszałam majonez z jogurtem, dodałam odrobinę soli i 1 łyżeczkę cukru. Dodałam do kapusty. Wycisnęłam ok. 2 łyżek soku z cytryny do sałatki, wszystko dokładnie wymieszałam. Sos jogurtowo – śmietanowy jest tylko omastą scalającą całość. Nie lubię kiedy smak świeżych warzyw zabija majonez ze śmietaną czy jogurtem, dlatego też dodałam sosu niewiele. Jeśli lubicie rzadsze w konsystencji surówki to dodajcie więcej sosu, wcześniej zwiększając jego składniki proporcjonalnie.
Zanim podałam surówkę do obiadu wstawiłam ją do lodówki na ok. 30 minut.
Smacznego!
Lidka
Ach jak ja tęsknię za wiosną i nowalijkami. Uwielbiam takie chrupiące surówki, a Twoja wygląda bardzo apetycznie