Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki – chrupiąca i świeża

Autor Pieprzyć z Fantazją
surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to idealny dodatek do obiadu wiosną i latem – prosty, lekki i pyszny!

Wiosna pachnie młodą kapustą – tą delikatną, chrupiącą i lekko słodką. A gdy połączysz ją z rzodkiewką, koperkiem i lekkim sosem na bazie śmietany i majonezu, powstaje coś tak prostego, że aż trudno uwierzyć, jak bardzo smakuje!

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to klasyk mojego domowego menu. Robię ją niemal odruchowo, gdy tylko pojawia się świeża kapusta i pierwsze jędrne rzodkiewki. Uwielbiam ten lekki, orzeźwiający smak – pasuje do ziemniaków, mięsa, ryb, grillowanych warzyw i niemal każdego obiadu. A do tego robi się ją w kilka minut!

📌 Jeśli chcesz, możesz pominąć majonez i dodać tylko jogurt lub śmietanę – będzie jeszcze lżej. Ale wersja pół na pół ma w sobie idealny balans: kremowość, kwasowość i chrupkość.

To taka surówka, do której się wraca co roku. I ja wracam. Bo jest naprawdę pyszna.

🥗 Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, cukier, pieprz czarny – do smaku

🥄 Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce. Posól lekko i odstaw na 30 minut, aby puściła sok. Po tym czasie odlej nadmiar płynu i delikatnie odciśnij.
  2. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, koperek drobno posiekaj. Dodaj do kapusty.
  3. W kubeczku wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i odrobinę cukru (ja daję ok. 1 łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu – ale dopraw według własnego smaku).
  4. Połącz sos z warzywami, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10–15 minut, by smaki się przegryzły.

Dlaczego warto zrobić surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki?

  • szybka i tania
  • idealna na wiosnę i lato
  • pasuje do wszystkiego: kotletów, ryb, grilla
  • lekka, chrupiąca, świeża
  • klasyk, który zawsze się sprawdza

FAQ – najczęściej zadawane pytania

Czy do surówki można dodać tylko jogurt zamiast śmietany i majonezu?
Tak! Jogurt naturalny lub grecki świetnie się sprawdzi, zwłaszcza jeśli chcesz lżejszą wersję.

Czy da się ją przygotować dzień wcześniej?
Najlepiej smakuje świeża, ale można ją zrobić wieczorem i przechować w lodówce – smaki się wtedy przegryzą.

Czy nada się do grilla?
Jak najbardziej! To świetna, orzeźwiająca przeciwwaga dla cięższych dań z rusztu

A może skusisz się na surówkę z młodej kapusty i marchewki?

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x