Moje pomysły na obiady zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon a teraz wypadło na cukinię 🙂
Bigos z cukinii
Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje.
Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak samo z podrobami – znam dużo osób, które na samo słowo „wątróbka” dostaje dreszczy 😉
Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty.
Cebulę i kiełbasę pokroiłam kostkę. Podsmażyłam w garnku.
W tym czasie pokroiłam cukinię w pół talarki albo ćwiartki, jeśli była większa. Jeśli cukinia ma duże ziarna, wykrawam środek. Kroję zawsze ze skórką. Na ogrodzie wyrosła mi piękna żółta i zielona cukinia. Zawsze robię kolorowe danie z dwóch rodzajów.
Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką.
Niezbyt długo trzeba czekać aż cukinia puści sok i zmięknie. Trzeba działać więc szybko. Dla tych, co lubią dodatek koncentratu pomidorowego – polecam go dodać, ale bez tego dodatku też świetnie smakuje.
Na koniec zrobiłam zasmażkę z masła i mąki. Do podkreślenia smaku i aromatu oczywiście dodałam dużą garść kopru. Na koniec przyprawiłam solą i pieprzem. Ci co za zasmażką nie przepadają mogą pominąć tę czynność 🙂
To jest naprawdę przepyszne!
Notatki:
* im mniejsza cukinia tym mniej się rozgotowuje i ładniej wygląda, skórka nie jest też twarda
* zamiast masła do zasmażki można dodać np. smalczyku z mięskiem
* zasmażka nie jest konieczna, mi zwyczajnie ten bigos z zasmażką bardziej smakuje
* można bigos z cukinii ugotować na wywarze np. z udka i mięsko wdrobić w danie
* przyprawić wedle własnego smaku
* zanim cukinia puści soki w garnku, można dolać 1/3 szklanki wody, nie za dużo tylko
Smacznego!
Lidka
naprawdę fajny przepis;0
Uwielbiam cukinie w każdej postaci,a taki bigos to już w ogóle pyszota 🙂
ja tam nosem kręciła nie będę robiłam podobny tyle że dorzuciłam marchewkę 😀 i nie zdążyłam zdjęć zrobić 😀
Często go robię w sezonie i uwielbiam!
Jaką kiełbaskę możesz polecić do tego bigosu?
podwawelską albo toruńską. kiełbaski tego typu 🙂
Zrobiłam. Jest pyszny. Lepszy niż z kapusty.
Trzeba wypróbować, sezon na cukinię w końcu 😋😋
musze wyprobowac