Dania główne

Bigos z cukinii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moje pomysły na obiady zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon a teraz wypadło na cukinię 🙂

Bigos z cukinii 

Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje.
Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak samo z podrobami – znam dużo osób, które na samo słowo „wątróbka” dostaje dreszczy 😉

Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty.

Składniki:
* 3-5 średnie bądź małe cukinie (ok. 1 kg – 1,20)
* 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
* 1 średnia cebula
* duży pęczek kopru
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
* 1 liść laurowy
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego – jeśli ktoś lubi
* sól, pieprz

Cebulę i kiełbasę pokroiłam  kostkę. Podsmażyłam w garnku.

W tym czasie pokroiłam cukinię w pół talarki albo ćwiartki, jeśli była większa. Jeśli cukinia ma duże ziarna, wykrawam środek. Kroję zawsze ze skórką. Na ogrodzie wyrosła mi piękna żółta i zielona cukinia. Zawsze robię kolorowe danie z dwóch rodzajów.

Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką.

Niezbyt długo trzeba czekać aż cukinia puści sok i zmięknie. Trzeba działać więc szybko. Dla tych, co lubią dodatek koncentratu pomidorowego – polecam go dodać, ale bez tego dodatku też świetnie smakuje.

Na koniec zrobiłam zasmażkę z masła i mąki. Do podkreślenia smaku i aromatu oczywiście dodałam dużą garść kopru. Na koniec przyprawiłam solą i pieprzem. Ci co za zasmażką nie przepadają mogą pominąć tę czynność 🙂

To jest naprawdę przepyszne!

Notatki:
* im mniejsza cukinia tym mniej się rozgotowuje i ładniej wygląda, skórka nie jest też twarda
* zamiast masła do zasmażki można dodać np. smalczyku z mięskiem
* zasmażka nie jest konieczna, mi zwyczajnie ten bigos z zasmażką bardziej smakuje
* można bigos z cukinii ugotować na wywarze np. z udka i mięsko wdrobić w danie
* przyprawić wedle własnego smaku
* zanim cukinia puści soki w garnku, można dolać 1/3 szklanki wody, nie za dużo tylko

Smacznego!

Lidka

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
1 rok temu

naprawdę fajny przepis;0

Słodko Słodka
1 rok temu

Uwielbiam cukinie w każdej postaci,a taki bigos to już w ogóle pyszota 🙂

Cynamonowe szczęście

ja tam nosem kręciła nie będę robiłam podobny tyle że dorzuciłam marchewkę 😀 i nie zdążyłam zdjęć zrobić 😀

Di bloguje
1 rok temu

Często go robię w sezonie i uwielbiam!

Asia
1 rok temu

Jaką kiełbaskę możesz polecić do tego bigosu?

Marta
1 rok temu

Zrobiłam. Jest pyszny. Lepszy niż z kapusty.

Margaretta
1 rok temu

Trzeba wypróbować, sezon na cukinię w końcu 😋😋

Unknown
1 rok temu

musze wyprobowac

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x