To ciasto można zrobić nie tylko w sezonie na truskawki, zawsze można użyć mrożonych truskawek albo mrożonego musu truskawkowego. Ja zrobiłam spory zapas z truskawek na zimę, by właśnie takie ciasta przygotowywać kiedy minie okres letni.
Pianka truskawkowa, to pyszne ciasto albo lekki deser, ponieważ jest tak delikatne, ze można zjeść go sporo bez opamiętania 🙂
Jeśli lubicie truskawki ze śmietaną lub jogurtem to ciasto z pewnością Wam posmakuje. Jedynym „tuczącym” składnikiem jest spód ciasteczkowy 🙂
Przygotowuje się je bardzo szybko, trzeba tylko cierpliwie poczekać aż stężeje.
Składniki:
Na spód:
* 15 dkg kakaowych herbatników
* ok. 6-7 dkg masła
Na piankę:
* 60 dkg truskawek
* 430 ml jogurtu naturalnego najlepiej gęstego
* 3 – 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżki żelatyny
* 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
* 1/3 tabliczki czekolady
Zrobiłam spód do ciasta
Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło roztopiłam w mikrofali. Połączyłam herbatniki z masłem i wyłożyłam dno tortownicy. Ja miałam tortownicę 24 cm średnicy, ale zalecam odrobinę mniejszą. Schłodziłam w lodówce przez czas robienia pianki.
Zrobiłam piankę
Żelatynę rozpuściłam w 70 ml gorącej wody i odstawiłam do ostudzenia.
Truskawki rozdrobiłam za pomocą blendera na jednolitą masę. W misce zmiksowałam jogurt naturalny z truskawkami, dodałam sok z cytryny i cukier puder. Dolałam żelatynę. Wymieszałam wszystko i wylałam na ciasteczkowy spód. Wstawiłam do lodówki do stężenia.
Przed pokrojeniem starłam na wierzch czekoladę.
Smacznego!
Lidka
Wygląda super! 🙂