Ciasto ucierane z truskawkami to pyszne i bardzo proste ciasto do wykonania. Użyłam do jego zrobienia kaczych jajek średniej wielkości. Korzystam z sezonu truskawkowego, to jest chyba mój ulubiony letni owoc. Dżemy, konfitury, ciasta z ich dodatkiem są pyszne!
Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko. Nie oddzielałam żółtek od białek jak to mam w zwyczaju, jajka ubiłam w całości, bez skorupek oczywiście 😉 Kacze jaja ubija się dłużej niż kurze, są tłuste i cięższe. Jednak moim zdaniem do ucieranych ciast i do biszkoptów są genialne! Dodatkowo ten piękny żółty kolor.
Jeśli nie macie kaczych to użyjcie jajek kurzych w rozmiarze L.
Składniki:
* 5 kaczych jajek średniej wielkości
* 15 dkg cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 25 dkg mąki pszennej
* 1/2 szklanki oleju
* truskawki
* cukier puder do oprószenia
Całe jajka ubiłam na puszystą pianę z cukrem. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec wlałam olej. Wszystko wymieszałam dokładnie.
Wylałam ciasto na tortownicę 24 cm średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układałam połówki truskawek brzuszkami do dołu.
Piekłam 55 minut w 180 stopniach.
Jak ciasto ostygło oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego!
Lidka
Kaczych jajek nie mam, ale spróbuję na kurzych. Może też wyjdzie.
wyjdzie, tylko oby duże były 🙂