Botwinka w słoikach na zimę to pyszny sposób na to by przemycić smaki lata w słoiku. W moim domu bardzo lubimy tę zupę, dlatego też zaczęłam wekować młode liście i buraczki by nie czekać całą zimę i wiosnę aż w końcu ją ugotuję.
Botwinkę w słoikach przygotowuje się bardzo prosto, może najwięcej czasu spędza się na myciu liści, ale ogólnie wszystko zajęło mi ok. 40 -45 minut. Teraz z nieudawaną radością przyglądam się tym słoikom z botwinką w spiżarce, bo wiem, że zima już mi niestraszna 🙂
Podałam tu proporcje na 5 słoików, potrzebne były 4 pęczki botwinki. Jeśli macie jej więcej to zwiększcie proporcjonalnie ilość zalewy.
Składniki:
* 4 pęczki botwinki
* 5 – 6 ząbków czosnku
* 1 pęczek kopru
Na zalewę:
* 1 l wody
* 1/4 szklanki octu (ok. 50-60 ml)
* 1 łyżka soli
* 3 -4 łyżki cukru
Z tej ilości botwinki wyszło mi 5 słoików 0,5 l.
Przygotowałam botwinkę do słoików
Małe buraczki oczyściłam nożem i razem z liśćmi namoczyłam w wodzie a następnie opłukałam pod bieżącą wodą. Odstawiłam by nadmiar wody ociekł.
Pokroiłam botwinkę na ok. 1,5 cm kawałki a buraczki w plastry, koperek posiekałam. Do każdego słoika włożyłam 1 łyżkę koperku, po 1 ząbku czosnku i pokrojoną botwinkę. Lekko ugniotłam i pozostawiłam ok. 1,5 cm wolnego miejsca od góry.
Zrobiłam zalewę
Zagotowałam składniki na zalewę i gorącą zalewałam słoiki z botwinką. Zakręciłam i pasteryzowałam ok. 20 minut w gotującej się wodzie.
Po tym czasie dokręciłam jeszcze wieczka na słoikach i odkręciłam do góry dnem. Pozostawiłam tak do ostygnięcia.
Smacznego!
Lidka
Musi być pyszne🤩😍