Moussaka to danie charakterystyczne dla kuchni jednej z wysp greckich Rodos. Czasami próbuję ugotować coś spoza kuchni polskiej , coś co wydaje mi się smaczne, ale pod warunkiem, że wszystkie składniki są dostępne. Tak też przyrządziłam moussakę.
Bakłażan nie jest częstym składnikiem w menu mojej kuchni i dlatego chętnie przystąpiłam do zrobienia moussaki, miałam okazję skosztować go ponownie.
W kuchni greckiej do mięsa często dodawany jest cynamon, tu w tym przepisie również jest obowiązkowo dodany. Nie jest to popularna przyprawa do mięsa u nas w Polsce, ale po skosztowaniu dania z tym dodatkiem postanowiłam częściej dodawać tego typu przypraw do mięs.
W oryginale polecana jest jagnięcina, ale tego mięsa nigdzie nie mogłam dostać, można zastąpić ją mięsem wołowym czy nawet wieprzowym.
Składniki:
* 2 nieduże bakłażany ok. 50-60 dkg
* oliwa z oliwek
* sól
* naczynie do zapiekania ok. 2 l
* starty ser żółty ok. 5 łyżek
* oliwa z oliwek
Na farsz mięsny:
* 40 dkg mielonej wołowiny
* 2 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 1/2 szklanki wina białego (miałam półwytrawne)
* 1 łyżka natki pietruszki
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* szczypta chilli
* 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki cukru
* olej
Na sos beszamelowy
* 1 szklanka mleka (250 ml)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 3 łyżki startego żółtego sera
Bakłażana pokroiłam w plastry ok 0,5 cm, posmarowałam oliwą z oliwek i oprószyłam solą. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni a bakłażana wyłożyłam na kratkę z piekarnika. Grillowałam tak bakłażana do zrumienienia się.
Przygotowałam farsz z mięsa
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Wyłożyłam mięso mielone i przesmażyłam, dodałam pokrojony drobno czosnek. Chwilę jeszcze smażyłam i dolałam wino i następnie pomidory z puszki i koncentrat. Gotowałam ok. 10 minut, zależało mi na tym, by nadmiar płynu odparował.
Następnie dosypałam przyprawy: sól, cukier, pieprz, cynamon, paprykę i chilli. Na koniec smażenia dodałam natkę pietruszki.
Zrobiłam sos beszamelowy
W garnku roztopiłam masło i dodałam mąkę. Wymieszałam i małymi porcjami wlewałam mleko. Na koniec gdy już wylałam całą szklankę mleka, ciągle mieszając doprowadziłam sos do lekkiego wrzenia. Dodałam sól i gałkę muszkatołową. Do jeszcze gorącego wsypałam ser żółty i wymieszałam.
Zrobiłam moussakę
W naczyniu do zapiekania ułożyłam pierwszą warstwę bakłażana. Na to wyłożyłam połowę farszu mięsnego. Na farsz mięsny wyłożyłam następną warstwę bakłażana i drugą część farszu. Całość przykryłam ostatnimi plastrami bakłażana, zalałam sosem beszamelowym i posypałam startym żółtym serem.
Zapiekałam ok. 1 godziny w 180 stopniach do zarumienienia się sera.
Smacznego!
Lidka
Robiłam to danie lata temu i w sumie chyba czas byłoby powtórzyć 🙂
[…] to danie w pełni zaspokaja dziki głód również u domowych mięsożerców. Zapiekanka przypomina grecką musakę, którą bardzo a to bardzo kiedyś lubiłam, ale dzisiaj tylko jej smak mam w pamięci. […]