Pomysł na to jak przygotować smaczny i bezmięsny obiad, którym będą zajadać się również osoby kochające mięso.
Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem – pozostanie w moim domowym menu na zawsze. Od długiego czasu nie jadam mięsa, a to danie w pełni zaspokaja dziki głód również u domowych mięsożerców. Zapiekanka przypomina grecką musakę, którą bardzo a to bardzo kiedyś lubiłam, ale dzisiaj tylko jej smak mam w pamięci. …
Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem jest prosta w wykonaniu, a jej składniki nie są wyszukane, więc z łatwością nabędziesz produkty. Przepis pochodzi z kuchni greckiej, do której zapałałam prawdziwą miłością, ponieważ jest przepełniona warzywami. Nie dane mi było przebywać jeszcze w tym kraju, ale mimo to, czerpię inspirację na ichnie dania z książek kucharskich. To taka kulinarna podróż do Grecji 🙂
Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem – składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 3 papryki
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 10 zielonych oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g sera feta
- 100 g sera gouda
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1/2 l wody
- natka pietruszki
- tymianek
Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem – wykonanie:
- pokroiłam bakłażana w talarki ok. 7 mm grubości, skropiłam oliwą z oliwek i wyłożyłam na kratkę do pieczenia, piekłam ok. 20 minut w 180 stopniach – do zrumienienia się
- razem z bakłażanami na kratce piekłam paprykę
- gdy warzywa już przypiekły się, wyjęłam je z piekarnika do ostudzenia, z papryki ściągnęłam skórkę
- na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę
- dodałam selera pokrojonego w cienkie paski, upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy oraz posiekane oliwki, doprawiłam do smaku solą
- podczas smażenia podlewałam warzywa wodą
- dusiłam wszystko ok. 10 minut, na koniec przyprawiłam do smaku solą i pieprzem
- we wcześniej natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułożyłam pierwszą warstwę bakłażana i wyłożyłam połowę porcji warzyw
- na warzywa położyłam plastry pomidora, posypałam połową porcji żółtego sera i fety oraz oprószyłam natką pietruszki i tymiankiem
- całość przykryłam bakłażanem i powtórzyłam czynność, czyli: farsz, pomidory, sery
- piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- po wyjęciu z piekarnika oprószyłam natką i tymiankiem
Smacznego!
Lidka
Myślę, że to świetna propozycja na lato. Robiłam ostatnio coś podobnego i bardzo mi smakowało 🙂