Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pomysł na to jak przygotować smaczny i bezmięsny obiad, którym będą zajadać się również osoby kochające mięso.

Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem – pozostanie w moim domowym menu na zawsze. Od długiego czasu nie jadam mięsa, a to danie w pełni zaspokaja dziki głód również u domowych mięsożerców. Zapiekanka przypomina grecką musakę, którą bardzo a to bardzo kiedyś lubiłam, ale dzisiaj tylko jej smak mam w pamięci. …

Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem jest prosta w wykonaniu, a jej składniki nie są wyszukane, więc z łatwością nabędziesz produkty. Przepis pochodzi z kuchni greckiej, do której zapałałam prawdziwą miłością, ponieważ jest przepełniona warzywami. Nie dane mi było przebywać jeszcze w tym kraju, ale mimo to, czerpię inspirację na ichnie dania z książek kucharskich. To taka kulinarna podróż do Grecji 🙂

Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem – składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 3 papryki
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera feta
  • 100 g sera gouda
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 l wody
  • natka pietruszki
  • tymianek

Zapiekanka z bakłażana z papryką i serem – wykonanie:

  • pokroiłam bakłażana w talarki ok. 7 mm grubości, skropiłam oliwą z oliwek i wyłożyłam na kratkę do pieczenia, piekłam ok. 20 minut w 180 stopniach – do zrumienienia się
  • razem z bakłażanami na kratce piekłam paprykę
  • gdy warzywa już przypiekły się, wyjęłam je z piekarnika do ostudzenia, z papryki ściągnęłam skórkę
  • na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę
  • dodałam selera pokrojonego w cienkie paski, upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy oraz posiekane oliwki, doprawiłam do smaku solą
  • podczas smażenia podlewałam warzywa wodą
  • dusiłam wszystko ok. 10 minut, na koniec przyprawiłam do smaku solą i pieprzem
  • we wcześniej natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułożyłam pierwszą warstwę bakłażana i wyłożyłam połowę porcji warzyw
  • na warzywa położyłam plastry pomidora, posypałam połową porcji żółtego sera i fety oraz oprószyłam natką pietruszki i tymiankiem
  • całość przykryłam bakłażanem i powtórzyłam czynność, czyli: farsz, pomidory, sery
  • piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • po wyjęciu z piekarnika oprószyłam natką i tymiankiem

Smacznego!
Lidka

źrodło: „Czas Na Grecję”

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 lat temu

Myślę, że to świetna propozycja na lato. Robiłam ostatnio coś podobnego i bardzo mi smakowało 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x