Dania główne

Pierś z kurczaka w marynacie ziołowej z warzywami

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pierś z kurczaka w marynacie ziołowej to prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Składniki marynaty świetnie komponują z mięsem drobiowym. Nie ma nic skomplikowanego w przygotowaniu tego dania. Tym, co nie przepadają za octem jabłkowym chciałam przekazać tylko, że w tym przypadku smakuje wyśmienicie, sama zresztą nie jestem jego miłośniczką i uwierzcie mi na słowo 🙂
Jeśli chcecie przygotować większą porcję to proporcjonalnie zwiększcie składniki, ja przygotowałam ten obiad z dużej połówki fileta z kurczaka, ważyła ok. 60 dkg. Wystarczyło dla naszej 4 osobowej rodzinki. Jeśli chcecie, możecie do tego dania podać ulubione dodatki: ziemniaki opiekane, tłuczone albo jakąś surówkę. Jak kto lubi 🙂

Składniki:
* 1 duża połówka fileta z piersi kurczaka
* 1 łyżka octu jabłkowego
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka miodu

* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka suszonego tymianku (może być świeży)
* sól, pieprz
* 5-6 pieczarek
* 6 szparagów
* 1 pomidor
* tłuszcz do natłuszczenia formy do pieczenia

Z miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy z oliwek, tymianku, soli i pieprzu zrobiłam marynatę, którą natarłam filet z kurczaka. Soli i pieprzu dodałam wedle własnego smaku ok. 1/2 łyżeczki soli i trochę ,mniej pieprzu. Obtoczyłam mięso w marynacie i pozostawiłam tak w lodówce przez ok. 30 minut.

Na patelni na odrobinie oleju podsmażyłam pokrojone w plastry pieczarki, pokrojone w duże kawałki pomidory i szparagi. Oprószyłam solą.
Filet z kurczaka ułożyłam w natłuszczonej formie do zapiekania i obłożyłam warzywami. Smacznie będzie, jeśli na całość położymy kilka małych gałązek rozmarynu albo oprószymy delikatnie suszonym.
Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach początkowo pod przykryciem, ale po ok. 20 minutach zdjęłam pokrywkę by sos z warzyw się zredukował i mięso delikatnie zrumieniło.

Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x