Szczupak w mleku

Autor

Jak dotąd pisałam tu o moich poczynaniach w kuchni, jednak dzisiaj napiszę o tym co na obiad przygotował mój mąż 🙂 Okazuje się, że faceci potrafią świetnie przygotować jedzenie, potrafią również swoje talenty skrzętnie skrywać nawet przed żoną 😀 Mój nigdy nie wychodził przed szereg w kuchni. To miejsce to raczej moje królestwo.
Co do kuchni mojego małżonka, jeszcze przed ślubem zdradził się umiejętnością przyrządzania najlepszej jajecznicy na świecie. Taką opinią cieszy się jego jajecznica w domu. Przyznaję smaczniejszej nie jadłam. Wiem i podejrzewam, że z wieloma potrawami poradziłby sobie świetnie, bo ma świetne wyczucie smaku, no ale po co ma podchodzić do kuchenki jak żona zajęła miejsce? 😀
Z zamiłowania jest wędkarzem i przyznam, że głównie to on smaży ryby w domu. Ja tylko przygotowuję rybę w cieście naleśnikowym
albo sałatki czy makaron z rybą.
Tym razem mąż usmażył szczupaka, zrobił to w bardzo prosty sposób, ale efekt był powalający!
Zawsze jak rozprawia rybę w zależności od jej tuszy filetuje kawałki mięsa. Szczupak sam w sobie ma sporo ości i oprawiając w ten sposób zaoszczędził nam skubania w rybie.

Składniki:
* 1 kg szczupaka
* mleko
* mąka
* sól
* olej do smażenia

Ofiletowane kawałki szczupaka namoczyć na 6 godzin w mleku. Po tym czasie wyjąć je z mleka i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i odstawić jeszcze na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie obtoczyć z każdej strony w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

Oj,jak pachnie, oj , jak cudnie wygląda!!!
Mój ex też łowił mi ryby i smażył, ale zmienił preferencje. Bywa.
Uwielbiam szczupaki, mimo tych ości.
Tyle godzin w mleku? Nie wiedziałam.
Proszę mi natychmiast to dostarczyć kurierem!!!!!
Dzisiaj mi się przyśni smażony szczupak!

Barbara
Barbara
1 miesiąc temu

Nawet ryby morskie moczone w mleku są bardzo dobre.
Mleko wyciąga nieprzyjemny zapach ,charakterystyczny dla takich ryb.
Moczę na noc,a na drugi dzień doprawiam w dowolny sposób-według uznania.
Ryba jest soczysta i bardzo smaczna.

Zobacz także

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x