Podudzia kurczaka marynowane w maślance i ziołach

Autor Pieprzyć z Fantazją

Podudzia kurczaka marynowane w maślance i ziołach to pyszne wydanie mięsa z kurczaka samodzielnie przyprawionego. Mięso jest mięciutkie a z zewnątrz delikatnie chrupiąca skórka.
Ja podlewałam pałki z kurczaka podczas pieczenia i nie przypaliły się a piekłam bez przykrycia. Uzyskałam za to piękną delikatną skórkę.
Pyszny i bardzo prosty sposób na przygotowanie smacznego obiadu 🙂

Składniki:
* 6 – 8 podudzi z kurczaka
* 0,5 l maślanki
* 2 – 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub 2 łyżeczki granulowanego
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* szczypta papryki ostrej
* 2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 2 łyżeczki kurkumy

Wszystkie przyprawy wymieszałam z maślanką. Następnie włożyłam do takiej marynaty pałki z kurczaka, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam w lodówce na całą noc.
Na drugi dzień upiekłam podudzia w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę na kratce do pieczenia.
Podczas pieczenia podlewałam kawałki kurczaka pozostałą marynatą, zaś w połowie pieczenia przekręciłam je na drugą stronę.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
4 lat temu

Bardzo ciekawy przepis 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

Marynata rewelacyjna, bo lubię kurkumę .
Ja lubię pikantne dania, więc osobiście dodałabym więcej ostrej papryki.
W maślance nie zdarzyło mi się marynować mięsa. Efekt końcowy znakomity, tylko jeść 🙂
Oryginalny przepis.

Beata
Beata
1 rok temu

Nic specjalnego. Nigdy nie wyszły mi tak suche jak w tym przepisie

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x