Podudzia kurczaka marynowane w maślance i ziołach to pyszne wydanie mięsa z kurczaka samodzielnie przyprawionego. Mięso jest mięciutkie a z zewnątrz delikatnie chrupiąca skórka.
Ja podlewałam pałki z kurczaka podczas pieczenia i nie przypaliły się a piekłam bez przykrycia. Uzyskałam za to piękną delikatną skórkę.
Pyszny i bardzo prosty sposób na przygotowanie smacznego obiadu 🙂
Składniki:
* 6 – 8 podudzi z kurczaka
* 0,5 l maślanki
* 2 – 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub 2 łyżeczki granulowanego
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* szczypta papryki ostrej
* 2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 2 łyżeczki kurkumy
Wszystkie przyprawy wymieszałam z maślanką. Następnie włożyłam do takiej marynaty pałki z kurczaka, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam w lodówce na całą noc.
Na drugi dzień upiekłam podudzia w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę na kratce do pieczenia.
Podczas pieczenia podlewałam kawałki kurczaka pozostałą marynatą, zaś w połowie pieczenia przekręciłam je na drugą stronę.
Smacznego!
Lidka
Bardzo ciekawy przepis 🙂
Marynata rewelacyjna, bo lubię kurkumę .
Ja lubię pikantne dania, więc osobiście dodałabym więcej ostrej papryki.
W maślance nie zdarzyło mi się marynować mięsa. Efekt końcowy znakomity, tylko jeść 🙂
Oryginalny przepis.
Nic specjalnego. Nigdy nie wyszły mi tak suche jak w tym przepisie
Piekąc mięso trzeba wziąć pod uwagę możliwości swojego piekarnika, ponieważ każdy piecze inaczej. Dodatki do maślanki można zmienić wedle własnego smaku, ponieważ każdy ma inny smak. Zachęcam zrobić wedle własnego smaku i przystosować długość pieczenia kurczaka do piekarnika.