Tak przygotowane kotlety drobiowe są bardzo smaczne. Panierowane w cieście naleśnikowym zachowują wilgoć a płatki kukurydziane dodają im chrupkości. Użyłam tu mięsa z piersi kurczaka, a tę część bardzo łatwo jest wysuszyć.
Sposób ich przygotowania nie jest trudny, zajmuje to podobnie tyle samo czasu co panierowanie w jajku i bułce tartej. Efekt końcowy zaś jest bardzo smakowity.
Składniki:
* ok. 60 dkg filetów z kurczaka
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 3/4 łyżeczki papryki ostrej
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Filety z kurczaka pokroiłam pod skosem w medaliony na ok. 1,5 cm grubości. Wszystkie przyprawy wymieszałam i oprószyłam nimi mięso. Odstawiłam na ok. 30 minut mięso by przeszło smakami przypraw.
Ciasto naleśnikowe:
* 1 jajko
* 1/2 szklanka mleka
* mąka
* 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
* 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
* płatki kukurydziane
* olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki, bo trzeba dać jej tyle by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki. Każdy kawałek kurczaka obtaczałam w cieście naleśnikowym a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Płatki rozgniotłam wałkiem do ciasta.
Smażyłam na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Lidka
bardzo pysznie wyglądają, fajny pomysł z tym ciastem naleśnikowym, doklei dobrze płatki do mięsa