Makaron w sosie cztery sery

Autor Pieprzyć z Fantazją

Makaron w sosie cztery sery to pyszne bezmięsne danie, świetne na smaczny i szybki obiad chociażby po pracy czy nawet jak nie mamy chęci stać długo przy garach.
Przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu.
W przepisie podałam różne rodzaje sera, ale nie są to sztywne składniki w tym daniu, można kombinować z jego rodzajami. Ja akurat takie miałam w lodówce a dzieci jeść wołały 🙂
Nie każdy lubi sery pleśniowe, zastąpcie je innym serem albo zwiększcie ilość tego co akurat macie bądź lubicie.
Proste, szybkie i smaczne!

Składniki:
* 500 g makaronu np. tiagliatelle
* 300 ml śmietanki 30%
* 100 g sera pleśniowego typu lazur lub gorgonzola
* 100 g sera typu cammebert
* 100 g serka topionego np. mazdamer
* tarty żółty ser
* sól, pieprz
* 2 łyżki masła
* 3 ząbki czosnku

Dodatkowo:
* szczypiorek
* pomidorki koktajlowe

Na patelni rozgrzałam masło i dodałam czosnek pokrojony w grube plastry, chwilkę smażyłam czosnek do jego zarumienienia się i wyjęłam z patelni.
Dolałam śmietankę i od razu wrzuciłam wszystkie rodzaje sera prócz tartego żółtego, ten zostawiłam do oprószenia makaronu. Sery wcześniej rozdrobiłam na mniejsze kawałki by szybciej się rozpuściły w śmietance.
Chwilę całość gotowałam aż uzyskałam kremową konsystencję sosu. Dodałam soli i pieprzu do smaku.
Ugotowałam makaron al dente w osolonej wodzie, odlałam przez cedzak i od razu dodałam do sosu, wymieszałam dokładnie.
Nałożyłam makaron otulony sosem do talerzy, oprószyłam żółtym serem i szczypiorkiem oraz ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!
Lidka

3.3 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x