Ciasta i desery

Szarlotka

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ile domów tyle pomysłów na szarlotkę albo i więcej. Sama piekę to ciasto na różne sposoby. Tym razem upiekłam zwykłą, prostą szarlotkę, do której świetnie pasują lody czy bita śmietana, no o syropie owocowym już nie wspomnę, bo pójdę po następny kawałek 🙂
Szarlotka ma to do siebie, że znika w oka mgnieniu i najbardziej smakuje na ciepło, no przynajmniej mi. A Wy w jakim wydaniu lubicie ją najbardziej?


Składniki:
Na ciasto:
* 1/2 kg mąki
* 25 dkg masła
* 3/4 szklanki cukru
* 3 żółtka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego
* 1-2 łyżki śmietany 18 %
Jabłka:
* 1,5 kg jabłek
* 1/3 szklanki cukru
* cynamon
Dodatkowo:
* cukier puder do posypania
* 3 łyżki kaszy manny do podsypania jabłek


Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka, obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez 1 godzinę w zamrażalce.
Większy kawałek rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 24×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłułam widelcem i posypałam kaszą manną.
W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę wcześniej jabłka usmażyłam na patelni razem  cukrem, podlałam odrobiną wody by nie przywarły podczas smażenia, dosypałam cynamon ok. 1 łyżeczki do smaku i wymieszałam. Wyłożyłam jabłka na ciasto i na kaszę manną.
Na wierzch jabłek starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piekłam przez ok. 60 minut w 180 stopniach do zarumienienia się ciasta.  Pozostawiłam ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do momentu ostudzenia się piekarnika. Szarlotkę przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki:
* cukru i cynamonu do jabłek proszę dodać do własnego smaku
* jeśli ciasto zagniecie się bez śmietany to nie ma potrzeby jej dodawać

Smacznego!
Lidka

4.3 7 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
19 dni temu

dawno nie piekłam…ale mi smaku zrobiłaś

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x