Bardzo smaczna sałatka z kapusty pekińskiej idealna jako dodatek do obiadu. W moim domu jest bardzo lubiana.
Te ilości składników wystarczą na salaterkę 1,5 litrową.
Kupując kapustę pekińską najczęściej wybieram najmniejsze, są najbardziej praktyczne i mają dużo zielonych liści, lubię gdy w sałatce jest ich dużo.
Przyprawiajcie według własnego smaku, można dodać ulubionych ziół do sałatki, jeśli takie macie.
Składniki:
* 1 mała kapusta pekińska
* 1 pomidor
* 1 ogórek gruntowy
* 5 łyżek kukurydzy z puszki
* 1/2 pęczka szczypiorku
* 1/2 papryki czerwonej
* 1 łyżka majonezu
* 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
* sól, pieprz, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Kapustę pekińską drobno posiekałam, paprykę pokroiłam w kostkę ok. 1×2 cm, ogórka pokroiłam w plastry, ogórka w grubszą kostkę, szczypiorek posiekałam. Przełożyłam wszystko do miski, wsypałam kukurydzę.
Zrobiłam sos do surówki z majonezu i jogurtu naturalnego, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Odstawiłam na kilka chwil by przyprawy rozpuściły się i na koniec wymieszałam z sałatką.
Smacznego!
Lidka