Prosta i bardzo smaczna sałatka z kalafiora. Odpowiednia do podania z daniem obiadowym jak również solo jako przekąska.
Kalafior krótko obgotowałam aby zachował swoją chrupkość a zarazem nie był twardy. Czosnku dodajcie wedle własnego smaku, przecież jedni lubią mocny jego posmak a inni delikatny. Czubrica nie jest konieczna, chociaż jak dla mnie pięknie pasuje do sosu czosnkowego i ubogaca smakowo. Warto zaopatrzyć się w torebkę tej przyprawy, do sałatek czy do innych dań jest idealna.
Składniki:
* 1 kalafior
* 2 łyżki majonezu
* 4 -5 łyżek jogurtu naturalnego
* 3 ząbki czosnku
* 1 pęczek koperku
* sól
* 1 łyżka zielonej czubricy (opcjonalnie)
Kalafior podzieliłam na małe różyczki i wrzuciłam do garnka z gotującą się wodą na 2 minuty, następnie odcedziłam i pozostawiłam do ostygnięcia.
Posiekałam koperek.
W kubeczku wymieszałam majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Dosypałam czubricę.
Gdy kalafior już ostygł dodałam koperek i sos czosnkowy, wymieszałam.
Smacznego!
Lidka
Taką sałatkę mogę jeść od rana do wieczora.
Kalafiory uwielbiam i jeszcze ten sosik czosnkowy.
Przepis dla mnie 🙂