Kurczak w marynacie z ketchupu

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kurczak w marynacie z ketchupu to pyszny pomysł na obiad. Użyłam tu podudzi z kurczaka, ale można również zamarynować całą nóżkę czy skrzydełka.
Marynata jest bardzo prosta do przygotowania a mięso jest przepyszne i soczyste, jeśli oczywiście trzymamy się wskazanego czasu pieczenia i nie zapomnimy, że coś tam się piecze w piekarniku 🙂
W przepisie napisałam o ulubionych ziołach, ja użyłam mieszanki sycylijskiej, w której była bazylia, oregano, pomidory suszone i natka pietruszki. Uznałam, że tak bogaty skład pięknie uperfumuje mięso i będzie świetnie smakowo komponować z marynatą ketchupową. Dodajcie takich ziół, jakie lubicie dodawać do mięsa drobiowego.
Kawałki kurczaka upiekłam na kratce do pieczenia bez przykrycia.

Składniki na 8 – 10 szt. podudzi z kurczaka
* 1 butelka 450 ml ketchupu pikantnego
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka papryki słodkiej

* 1 płaska łyżeczka kurkumy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka ulubionych ziół
do drobiu

Podudzia kurczaka umyłam i osuszyłam. W misce wymieszałam składniki na marynatę i włożyłam do niej mięso.
Obtoczyłam dokładnie z każdej strony podudzia w marynacie, przykryłam całość folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
Na drugi dzień w porze obiadowej wyjęłam pałki kurczaka z marynaty i ułożyłam na kratce do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut. W połowie pieczenia polałam dodatkowo podudzia marynatą, co pozostała w misce.

Smacznego!
Lidka

3.7 6 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x