Postny barszcz czerwony w wielu rejonach Polski podawany jest z uszkami nafaszerowanymi grzybami, jako pierwsza potrawa na wigilijnym stole. W wielu rodzinach gotuje się barszcz zabielany albo zupę grzybową, w moich stronach jest to czerwony barszcz i to koniecznie z małymi uszkami nadzianymi grzybami leśnymi.
Na tego typu potrawę czekamy rodzinnie cały rok, jednym z powodów jest olej rzepakowy. Dlaczego? Można zacząć opowiadać jak to było w dzieciństwie, które spędziłam na wsi (mieszkam nadal), ale skrócę to do faktów i efektów.
Rolnicy, którzy sieją rzepak, wożą zebrany rzepak do tłoczenia, taki olej jest najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny, ten olej właśnie przypomina wigilię. Można go zajadać nawet smarując nim pajdę chleba, taki jest dobry!
Na oleju rzepakowym smażę ugotowane i przemielone grzybki do farszu, dodaję go do samego barszczu, czy łazanek.
Oczywiście, olej rzepakowy można zastąpić takim ze sklepowej półki.
Co do farszu, grzybki po zbiorach do suszenia małżonek kroi zawsze bardzo cienko, dlatego podałam czas moczenia 2 -3 godziny, wszystko zależy jakiej grubości mamy suszone grzyby. Wywar z gotowania grzybów zawsze dolewam do czerwonego barszczu.
Ciasto ma być plastyczne a kółka, które wykrawamy mogą być Waszej ulubionej wielkości, ja lubię średniaczki i zawsze wykrawam uszka szklanką dymówką ok. 10 cm średnicy.
Są różne sposoby zaklejania uszek, ja przyjęłam metodę „pierogową”, tak mi łatwiej. Teraz w zaklejaniu pomaga mi córka, idzie nam klejenie hurtowo 🙂
Jak zrobić uszka z grzybami na wigilię?
Składniki:
Na farsz:
20 dkg suszonych grzybów leśnych
1 cebula
sól
olej rzepakowy (świeżo tłoczony)
Na ciasto:
ok. 40 dkg mąki
ciepła woda ok. 60 stopni Celcjusza
olej 2 -3 łyżki
Farsz z grzybów
1. Grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie, po ok. 2 – 3 godzinach ugotować w tej samej wodzie do miękkości, odsączyć
2. Na patelni rozgrać 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę
3. Grzyby pokroić drobno albo przepuścić przez maszynkę do mielenia (nakładka o dużych oczkach) i dodać do zeszklonej cebuli
4. Obsmażyć dokładnie grzyby i cebulę, przyprawić do smaku solą i odstawić do ostudzenia
Ciasto na uszka
1. Do przesianej mąki dolać olej i stopniowo dodawać wodę, ciasto ma dać się zagnieść i być plastyczne.
2. Ciasto rozwałkować, w miarę potrzeby podsypywać mąką, wykrawać kółka dowolnej wielkości, nakładać farsz małą łyżeczką i zwijać w pierożka, następnie skleić rogi pieroga.
3. Gotować w gorącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju do wypłynięcia uszek na powierzchnię wody.
4. Wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tackach do ostudzenia.
Jak przechowywać uszka z grzybami?
Uszka w lodówce najlepiej przechowywać do 3 dni. Można je wykonać wcześniej i zamrozić. Ja obgotowuję takie uszka po zalepieniu, odstawiam do ostudzenia i mrożę w worku do mrożenia na tacy, by się nie posklejały. Jak już zamarzną to zabieram tackę.
Smacznego!
Lidka
olej rzepakowy olej rzepakowy
Uwielbiam uszka z grzybami. Mogłabym je jeść codziennie!
idealne
Piękne 👏👏👏
Wspaniale się prezentują. Uwielbiam uszka i już nie mogę doczekać się Wigilii