Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pierniczki z marmoladą, to pierniczki podobne w smaku i konsystencji do pierniczków alpejskich. Bardzo długo utrzymują świeżość. Można przygotować je kilka dni wcześniej niż zamierzamy podać na stół. Ciasto na te pierniczki może również poleżeć odrobinę dłużej w lodówce, więc jeśli zabraknie nam czasu na ich zrobienie w planowanym dniu to nic się nie stanie z powodu tego opóźnienia.

Zachęcam by takie zrobić, ponieważ są pyszne i bardzo długo miękkie. Nadzienie z marmolady czyni zwykłe pierniki super smakołykiem!
Zajmujące zajęcia dla małych pomocników w domu, wyobraźcie sobie ciszę i skupienie podczas wykrawania kształtów z ciasta foremkami…cisza i spokój, sypanie się mąką i w najgorszej sytuacji rzucanie się marmoladą 🙂
Takie pierniczki sprawdzą się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, można je piec okrągły rok.

Co potrzebujemy?

3 szklanki mąki
15 dkg masła
2/3 szklanki miodu
4 żółtka
1 białko
5 łyżek cukru
2 łyżeczki sody
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
marmolada

Na polewę:
1/2 kostki masła (kostka 20 dkg)
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo do dekoracji posypka

W garnku roztopiłam miód i masło. Dodałam przyprawę do piernika oraz kakao i wymieszałam. Doprowadziłam do lekkiego wrzenia.
W oddzielnym kubeczku wymieszałam śmietanę i sodę. Pozostawiłam do wyrośnięcia.
Białko ubiłam z cukrem, dodałam żółtka.
Mąkę przesiałam, dodałam ostudzony miód z masłem oraz ubite jajka z cukrem. Na koniec dodałam śmietanę z sodą i wyrobiłam ciasto.
Ciasto było dość kleiste. Wyrobione ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc.

Następnego dnia schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm, bardzo  mało podsypywałam mąką. Wykrawałam foremką serduszka. Na połowie z tej ilości co mi wyszła łyżeczką nakładałam marmoladę. Nakładając górę pierniczka dociskałam tak by pozbyć się powietrza ze środka. Dociskałam na koniec jeszcze raz foremką by brzegi dobrze się skleiły.
Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładłam je w odstępach od siebie, bo pierniczki rosły podczas pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez 10 minut.
Na koniec polałam je polewą czekoladową.
Masło roztopiłam i dodałam kakao oraz cukier. Mieszałam do połączenia się składników. W 1/4 szklance gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Tak przygotowaną polewą polałam pierniczki.

Smacznego!
Lidka

2 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
3 lat temu

Zawsze się zastanawiałam jak ten dżem umieścić w środku. Teraz wiem. Dzięki!
A tak poza tym śliczne wyszły te pierniczki.

Diana
3 lat temu

Wyglądają obłędnie i takie domowe nie mają sobie równych,

Rafal
3 lat temu

Fantastycznie i bez błędów 😉

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x