Ciasto czekoladowe z likierem czekoladowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Idealne na każdą okazję ciasto czekoladowe z masą z likieru czekoladowego, wyśmienicie smakuje z filiżanką kawy w zimny dzień.

Dla lubiących czekoladę z posmakiem mocniejszego trunku to ciasto będzie z pewnością strzałem w dziesiątkę.

By przełamać słodycz czekolady posmarowałam jeden blat dżemem z czarnej porzeczki, świetnie również będzie pasować wiśnia, jeśli macie ją zawekowaną w słoiku lub zamrożoną.
Ciasto pięknie się kroi i apetycznie prezentuje na talerzu. Ze względu na lekką masę lepiej jest je przechowywać w chłodnym miejscu.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić ciasto czekoladowe z likierem czekoladowym?

Na ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem:
500 g serka mascarpone
200 ml likieru czekoladowego
400 g czekolady mlecznej
200 ml śmietanki 36%
Polewa:
100 g masła
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
płatki migdałów
blaszka 24×35 cm

Jak zrobić ciasto czekoladowe?

  • Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawałam cukier, ubijałam aż masa była sztywna i lśniąca.
    Dodałam żółtka i rozwierciłam, wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszałam.
    Przelałam masę do formy 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
    Po upieczeniu biszkopt wyjęłam z piekarnika i odstawiłam by ostygł.

Jak zrobić masę z likierem czekoladowym?

  • Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej i ostudziłam. W misce za pomocą miksera utarłam serek mascarpone z likierem czekoladowym i śmietanką, dolałam ostudzoną czekoladę i wymieszałam na jednolitą masę.
  • Biszkopt przekroiłam na dwie części, spód posmarowałam dżemem porzeczkowym a na to wyłożyłam całą masę czekoladową. Przykryłam drugą połówką ciasta i delikatnie przycisnęłam.

Jak zrobić polewę czekoladową?

  • W rondelku roztopiłam masło, dosypałam cukier i kakao, wymieszałam i podgrzewałam dalej. W tym czasie w 1/4 szklance wody rozpuściłam żelatynę. Zdjęłam polewę z ognia i wlałam rozpuszczoną żelatynę. Mieszałam aż masa stała się lśniąca i aksamitna.
  • Polałam polewą ciasto i oprószyłam podprażonymi płatkami migdałowymi.
  • Wstawiłam ciasto do lodówki.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x