Ryba po grecku jest bardzo popularną potrawą, serwuje się ją nie tylko na święta, ale jest to świetna przekąska na zimno lub ciepło na każdego rodzaju okazję a nawet na zwykły obiad.
Lista zakupów
Składniki:
ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza lub mintaja (najlepiej świeżego)
3 duże marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
10 cm pora
1 cebula biała
1 papryka
1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia ryby i warzyw
- Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i usmażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie ułożyłam na ręczniku papierowym.
- Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa. Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę.
- Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku.
- W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami.
- Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin.
- Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.
Dawno nie robiłam, trzeba znów zrobić, bo po tych zdjęciach dostałam apetytu na rybkę
Robię zawsze na Wigilię właśnie,najlepsza jak postoi w lodówce 🙂
A czy te warzywa nie sa suche ?
Uwielbiam przy każdej okazji.Ze świętami mi się nie kojarzy ten przepis.Lubię latem na zimno.
Jadam wszelkie dania z rybą.
Ryba po grecku,niby takie same składniki u każdego,a każde danie smakuje inaczej.
Pychota!
zrobiłas mi smaku na taką rybkę
To jedna z moich ulubionych, wigilijnych potraw. Robię bardzo podobnie, aczkolwiek bez papryki, a do ryby używam pieprzu cytrynowego. Pyszna klasyka!
Pysznie i bardzo lubię 👏👏👏
U mnie lubią ,,rybę po grecku,,na ciepło
Pyszna jest <3