Ryba na stałe zapisała się w menu wigilijnym w tradycji kościoła katolickiego, podobnie jak jajka na święta wielkanocne.
Ryba po grecku jest bardzo popularną potrawą, serwuje się ją nie tylko na święta, ale jest to świetna przekąska na zimno lub ciepło na każdego rodzaju okazję a nawet na zwykły obiad.
Ryba po grecku jest bardzo popularną potrawą, serwuje się ją nie tylko na święta, ale jest to świetna przekąska na zimno lub ciepło na każdego rodzaju okazję a nawet na zwykły obiad.
Danie nie jest trudne do przygotowania, wystarczy usmażyć filety ryby, usmażyć na oddzielnej patelni starte warzywa na tarce i wszystko razem przełożyć. po przełożeniu dobrze jak całość poleży przynajmniej dobę w lodówce.
Jakiej ryby użyć do ryby po grecku?
Do zrobienia ryby po grecku można użyć prawie każdej ryby, popularnymi są dorsz, mintaj, tilapia, miruna. Ja często kupuję dorsza, wydaje się on bardziej soczysty niż mintaj, ale to już jest zależy co kto lubi.
Lista zakupów
Składniki:
ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza lub mintaja (najlepiej świeżego)
3 duże marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
10 cm pora
1 cebula biała
1 papryka
1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia ryby i warzyw
Ryba po grecku jak zrobić
- Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i usmażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie ułożyłam na ręczniku papierowym.
- Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa. Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę.
- Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku.
- W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami.
- Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin.
- Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.
Notatki:
* miałam świeże filety z dorsza czarnego
Smacznego!
Lidka
Dawno nie robiłam, trzeba znów zrobić, bo po tych zdjęciach dostałam apetytu na rybkę
Robię zawsze na Wigilię właśnie,najlepsza jak postoi w lodówce 🙂
A czy te warzywa nie sa suche ?
Uwielbiam przy każdej okazji.Ze świętami mi się nie kojarzy ten przepis.Lubię latem na zimno.
Jadam wszelkie dania z rybą.
Ryba po grecku,niby takie same składniki u każdego,a każde danie smakuje inaczej.
Pychota!
zrobiłas mi smaku na taką rybkę
To jedna z moich ulubionych, wigilijnych potraw. Robię bardzo podobnie, aczkolwiek bez papryki, a do ryby używam pieprzu cytrynowego. Pyszna klasyka!
Pysznie i bardzo lubię 👏👏👏
U mnie lubią ,,rybę po grecku,,na ciepło
Pyszna jest <3